<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Több iskolában is arról érdeklődtünk, megkezdődött-e az intézmények alternatív fűtési lehetőségeinek a felmérése, de sehol nem mertek nyilatkozni, sőt: egyelőre hivatalos levelet sem kaptak róla.

Szerda lévén, tegnap a legtöbb iskolában ügyeleti napot tartottak - hiszen még vakáció van -, ezért sorra tárcsáztunk jópár intézményt, aziránt érdeklődve, vajon megkezdték-e már az együtt gondolkodást arról, miképpen fogják megoldani a fűtést, ha nem lesz elég gáz az orosz-ukrán háború miatt.

„Nem beszéltünk még az igazgatónővel erről, de igazság szerint a nyilvánosságnak nem is mondhatunk semmit” – mondta egy győri általános iskola titkárságán az ügyeletes tanárnő.

Minden képlékeny. Fotó: Depositphotos
Minden képlékeny. Fotó: Depositphotos

„Igazság szerint még semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptunk a tankerülettől, pedig naponta várjuk, hogy mit kell tennünk. Természetesen a híreket mi is hallottuk, hogy télen a fűtést lehet meg kell oldani valahogy majd, de képlékeny és bizonytalan minden. Mondjuk a mi iskolánkban nem gázzal fűtünk, de értsék meg, nem lehet erről semmit mondani a sajtónak” – kaptuk a választ egy ózdi általános iskolából.

„Jelenleg nincs itt a tagintézményvezetőnk, de ha itt lenne, akkor sem nyilatkozhatna erről a témáról” – válaszolta egy zalaszentgróti alapfokú oktatási intézmény ügyeletét teljesítő tanárnő.

Az ország más iskoláiban is hasonló reakciókat kaptunk érdeklődésünkre, ki kedvesebben, ki nyomatékosabban közölte, hogy erről nem adhat információt – mintha államtitok lenne.

Úgy tudjuk, a tankerületi központok kifejezetten kérték az iskolák vezetőit, hogy kezeljék bizalmasan az információt, miszerint fel kell mérniük az oktatási intézményeket, hogy van-e lehetőség gázról fatüzelésre átállni, illetve kályhák beszerzésére – ha a szükség úgy hozza.

Végtelenül elkeseredett pedagógusok

„A fa aprítása, a fa és a szén behordása, a tüzelés vajon kinek a feladata lesz, vagy ez is netán a kötött munkaidő részévé válik?”

„Augusztusban a tankönyveket, szeptemberben a kályhákat, októberben a tűzifát szállítják majd...???”

„Végül is a tanteremben fával megrakott kályha csodálatosan harmonizál majd a főispánok, meg a vármegyék világával. Javaslatom: le az okostáblákkal meg a projektorokkal (csak áramot fogyasztanak), vissza a palatáblát!”

– ezek már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán olvasható posztok, melyekben a tanárok azt írják, ismét jön a Kincskereső Kisködmön kora, amikor a gyerekek egy-egy darab szénnel vagy husáng tűzifával mentek reggelenként az iskolába.

Az ATV Híradójában tegnap egy szülő kijelentette: ha kell, a szülőtársakkal együtt tűzifát fognak gyűjteni gyermekeik érdekében, csakhogy városukban már

azt pedzegetik, hogy a fűtési szezon kezdetétől, október 15-től online oktatásra fog átállni az iskola.

Mindeközben a tűzifák ára nem lesz olcsóbb, ahogy a kályháké sem, amire az utóbbi napokban egyre nagyobb a kereslet.

„A Warnex-Global Magyarország raktáraiban még nyáron is körülbelül 5 ezer kandalló és sparhelt található készleten, viszont a megnövekedett igények kiszolgálása miatt ez a készlet előreláthatóan maximum két hétig tud kitartani. Ezek a termékek valószínűleg hamarosan kifogynak a raktárakból és az őszi beszerzéskor érkező kandallók, sparheltek sem biztos, hogy sokáig tartanak majd, az árak is elszállhatnak, tekintve az extrém szinten megnövekedett keresletet” - mondta Baranyai Zoltán a cég marketing managere a Pénzcentrum.hu-nak.

Tüntetések a fákért és a pedagógusokért

Miután tegnap a pedagógus szakszervezetek a Belügyminisztériumban jártak tárgyalni a bérekről, kijelentették: lehet készülni az őszi munkabeszüntetésre.

„Ígéretekkel tele van a padlás. Itt nem lesz normális tanévkezdés” – közölte Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Elfogyott a türelmük, nem tudnak tovább várni arra, hogy a kormány beváltsa a bérrendezésre vonatkozó ígéreteit. Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár a konkrétumokat nélkülözve arról beszélt a tárgyaláson, hogy az Európai Bizottsághoz benyújtott javaslat szerint 2029-re felzárkóztatják a pedagógusfizetéseket a diplomás átlagbér 80 százalékára. 

Bár a szakszervezetek azt ki tudták harcolni, hogy augusztus 30-án legyen még egy utolsó egyeztetés, a sztrájkbizottság arra kéri a pedagógusokat, a sztrájkelőkészítéssel ne várjanak.

Szeptember 2-án 16 órától Tanévnyitó tüntetést szerveznek a pedagógusokkal együttérző diákok Budapesten, a Szent István téren.

Holnap, augusztus 12-én 17.30-tól pedig az Agrárminisztérium előtt szerveznek Tiltakozást az erdeink tarvágása ellen, és a nemzeti parkok területének eladása ellen.