<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nyugati illetékesek szerint bár Oroszország minimális célja a háborúval Donbász bekebelezése, ez azonban a közeljövőben nem fog összejönni. Összefoglaló a háború 154. napjáról.

  • Megnyitották szerdán Isztambulban a Moszkva és Kijev tárgyalásai eredményeként létrehozott, az ukrán gabonaexport újraindítását szolgáló koordinációs központot az MTI tudósítása szerint. A gabonaexportra kijelölt három ukrán kikötőt - Odesszában, Csornomorszkban és Pivdennijben - ismét üzembe helyezték. Jelenleg előkészületek folynak arra, hogy a háború kezdete utáni első szállítmány a Fekete-tengeren keresztül biztonságosan elhagyhassa Ukrajnát. Az orosz aggodalmak kivédésére, amelyek szerint a visszatérő hajók fegyvert csempészhetnek Ukrajnába, valamennyi fél képviselői átvizsgálják őket. Az isztambuli Közös Koordinációs Központ fogja felügyelni a hajókat, amelyek a Fekete-tengerről a Boszporuszon keresztül haladnak a világ különböző pontjai felé.
  • Egyáltalán nem lehet bízni abban, hogy Oroszország betartja a megállapodást - mondta a témában szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Emlékeztetett: Moszkva alig egy nappal a megállapodás aláírása után rakétacsapást mért Odessza fekete-tengeri kikötőjére. "Az eféle megállapodásokat nem lehet teljes mértékben hitelesnek tekinteni, mert Oroszország sajnos ilyen" - mondta Morawiecki.
  • Oroszország "végleg" elvesztette a kezdeményezést az ukrajnai Donbászért folytatott harcban nyugati tisztviselők szerint. Moszkvának nem sikerül "a közeljövőben" elfoglalnia a keleti ipari központot - mondta egy tisztviselő a The Guardian tudósítása szerint -, de "nem fogják csak úgy feladni és hazamenni". Úgy vélik, hogy a teljes donyecki terület bevétele továbbra is "a donbászi hadjárat minimális politikai célja", de "egyre valószínűtlenebbnek" tűnik, hogy Oroszország ezt a következő hónapokban eléri.
  • Az orosz invázió február 24-i kezdete óta közel 40 ezer orosz katona halt meg, és több tízezer a sebesültek és a rokkantak száma - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij elnök a Verhovna Rada, az ukrán parlament július 27-i ülésén. Fotó: ukrán elnöki hivatal
Volodimir Zelenszkij elnök a Verhovna Rada, az ukrán parlament július 27-i ülésén. Fotó: ukrán elnöki hivatal

  • Többszáz fős ukrán emberveszteségről és HIMARS-rakéták raktárának megsemmisítéséről számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve. Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háborúban 260 repülőgépet, 145 helikoptert, 1622 drónt, 358 légvédelmi rakétarendszert, 4167 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 763 rakétasorozatvetőt, 3203 tüzérség löveget és aknavetőt, valamint 4494 speciális katonai járművet veszített.
  • Liz Truss brit külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin túszul akarja ejteni a világ többi részét a gázárakkal - ha pedig sikerrel járna, az "mérhetetlen szenvedést" okozna Európa-szerte, ezért létfontosságú, hogy erősek maradjunk a döbbenetes agressziójával szemben. "Tudjuk, hogy nem állna meg Ukrajnánál - Európa keleti része is veszélyben van, és a demokrácia is veszélyben van" - fogalmazott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.