2019. február 8. 10:29
mfor.hu

Az elmúlt két évtizedben nem volt ilyan nagy januári többlet a központi költségvetésben.

20 éve nem volt olyan hatalmas többlet január végén a költségvetésben, mint amivel az idei év indult - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. Januárban ugyanis 244,5 milliárd forintos szufficit volt a büdzsében, ami Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a meghozott kormányzati intézkedések és a felelős gazdálkodás eredménye.

"a 244,5 milliárd forintos többlet azt mutatja, hogy a magyar gazdaság jobban teljesít, az államháztartás helyzete pedig változatlanul stabil és kiszámítható. Adóbevételekből 200 milliárd forinttal több folyt be, mint tavaly ilyenkor és jelentős uniós átutalás is történt".

 

2019 januárjában az általános forgalmi adóból 153,9 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 23,9 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 23 milliárd forinttal, míg jövedéki adóból 17,1 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év első hónapjában. 222,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett, a kifizetések pedig 89,3 milliárd forintot tettek ki, vagyis a költségvetésnek uniós támogatások nélkül is többlete van. A januári főbb kiadások közül főként a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (például a Modern Városok Program, az országos vasúthálózat megújítása) emelhetőek ki – részletezte a pénzügyminiszter.

Az év első hónapjában az államháztartás központi alrendszerének egyenlege a központi költségvetés 186,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 23 milliárd forintos, illetve a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 35 milliárd forintos többletéből tevődött össze. Az uniós módszertan szerinti hiánycél idén a GDP 1,8 százalék, mellyel párhuzamosan az államadósság aránya is tavalyhoz képest tovább mérséklődhet – mondta Varga Mihály.

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok