2019. január 10. 15:25

Anyagilag jelentős összeget veszítenek azok a nők, akik úgy döntenek, 40 év szolgálati idő után nyugdíjba vonulnak. Helyzetük az elmúlt években csak még jobban romlott.

A kormány még 2011-ben vezette be a Nők40 programot, mellyel szerette volna megteremteni annak a lehetőségét, hogy minden olyan nő, akinek a jogviszonya elérte a 40 évet, az a nyugdíjkorhatár előtt is nyugdíjba vonulhasson. Ezáltal lehetőséget teremtve arra, hogy a családban betöltött szerepükben jobban ki tudjanak teljesedni. Egy évvel később, 2012-től azonban elég faramucivá vált a helyzet, mivel a Nők40-en kívül sem nyugdíjcsökkentéssel, sem az általános korhatár alatt nem lehetett nyugdíjba vonulni.

"Ez a kettős rendszer hungaricum, véleményünk szerint célszerűtlen, és csak a politikai körülmények tartják életben: a kormányzati retorika kiemeli a Nők40 nagyvonalúságát, és az ellenzék inkább szeretné kiterjeszteni ezt a „nagyvonalúságot” a férfiakra is, mintsem egy nemzetközileg szokásos uniszex rugalmas korhatárt javasolna" - írja a Munkaerőpiaci Tükör egyik tanulmányának szerzőpárosa, Simonovits András és Tir Melinda.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

A Nők40 2011-es bevezetésekor nagyon sokan éltek a korai nyugdíjba vonulás lehetőségével, közel 55 ezren voltak, azóta viszont megfeleződött a létszám, évente nagyjából 24-28 ezer nő megy nyugdíjba 40 év szolgálati jogviszony után 58-59 éves korukban.

Simonovits és Tir tanulmányukban a rendelkezésre álló adatok alapján megállapították, hogy minden évben igen nagy a nők körében a korhatár előtt nyugdíjba vonulók aránya, sőt, a korhatáron nyugdíjba vonulók vannak kisebbségben.

A törvényben meghatározott korhatárnál korábbi nyugdíjba vonulásnak azonban anyagi vonzatai is vannak. Normális körülmények között nyilvánvaló, hogy a Nők40 kedvezményezettjei átlagosan kevesebbet, míg a többiek az átlagosnál többet fizetnek be életük során, mint amennyit visszakapnak.

Az elmúlt három év reálbérrobbanása azonban változtatott a helyzeten. Ez alapján ugyanis a Nők40 egyes csoportjai újabb jelentős veszteséget szenvednek el a maradókkal szemben.

A szerzők példájukban egy olyan nőt vettek, aki a Nők40 keretében 40 éves jogviszonnyal és szolgálati idővel 60 évesen, 100 egységnyi éves járandósággal vonul nyugdíjba. A nyugdíját így nagyjából 20 évig fogja kapni. Ha azonban nem él a kormány által kínált lehetőséggel, és a korhatáron, 3 évvel később megy nyugdíjba, anyagilag szignifikánsan jobban jár.

A 43 éves teljesítmény után 2019-ben a 80 százalékos helyettesítés 86 százalékra nőne, ami önmagában 7,5 százalékos emelkedést jelent. A valorizáció miatt 2019-től kezdve a 100 egység helyet 137 egységnyi éves nyugdíjat kapna megközelítőleg 17 éven keresztül. Vagyis a Nők40 révén nyugdíjba vonuló nő nyugdíjas évei alatt összesen 2000 (20 év x 100 egység) egység nyugdíjat kapna, a később nyugdíjba vonuló személy pedig 2329 egységet (17 év x 137 egység).

Összefoglalva tehát az elmúlt években kialakult bérrobbanás miatt anyagilag sokkal jobban megéri elhalasztani a nyugdíjba vonulást, mint élni a Nők40 programmal. Az egyre fokozódó munkaerőhiány függvényében a Nők40 program már szinte el is veszítette eredeti célját. A kormány ugyanis a hiány megoldását részben a nyugdíjasok visszatérésétől reméli, ezért több könnyítésről is rendelkezett a foglalkoztathatóságuk érdekében. Ha pedig a nyugdíjas személy visszatér a munka világába, az nem összeegyeztethető azzal, hogy a nők 40 év munkaviszony után a családban betöltött szerepükben teljesedjenek ki.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.