2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Több megyében is negatív érték jött ki a helyi építőipar teljesítményére.

Többször is előfordult tavaly december óta – kétszer Tolnában, egyszer Fejérben –, hogy milliárdos nagyságrendben mutatott ki negatív termelési értékeket a KSH több vármegye építőiparában, a G7.hu annak nézett utána, hogy mi lehet az oka ennek. 

Mindez részben a KSH módszertanából fakad: a termelési érték kiszámításánál a helyi cégek árbevételéből indulnak ki, amit a bérmunkával és az alvállalkozók díjával csökkentik, illetve növelik azzal a termeléssel, amit maguk számára állítottak elő a cégek.

Így előfordulhat, hogy ha egy cég egy hónapban kibocsát 10 milliárd forintnyi számlát, amiből továbbszámláz 8 milliárdot egy másik építőipari cégnek, akkor a termelési értéke csak 2 milliárd forint. Ha pedig a két számlázás más időpontban történik, a bevétel az előző vagy a következő hónapban folyik be, akkor eredményezhet negatív termelési értéket.

A fenti milliárdos nagyságrendű negatív értékek mögött is ez állhat, de a nagyságrend alapján feltételezhető egy-egy gigaügylet a lap szerint. Fejérben viszonylag könnyen kitalálható, mely vállalkozás torzíthatja az adatokat: itt Orbán Viktor falubelije és iskolatársa, Mészáros Lőrinc cégeinek teljesítményétől függ a helyi építőipar teljesítménye.

Tolnában viszont részben az kavarhatott be, hogy tavaly év végéig le kellett zárni az előző uniós ciklus projektjeit, illetve részben egy, a paksi beruházással kapcsolatos építkezés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!