2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az árfolyamra is nagy hatással lehet, hogy mit lépnek Matolcsy Györgyék kedd délután.

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, valamint közzéteszi az idei második Inflációs jelentésének fő számait.

A jegybank monetáris tanácsa az előző, május 21-i ülésén 50 bázisponttal 7,25 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot, a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a magyar gazdaságban beinduló növekedés, a historikusan magas devizatartalék, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a körültekintő monetáris politika az ország kockázati megítélésének erősödése irányába hatott.

Virág Barnabás egy korábbi kamatdöntő ülésen
Virág Barnabás egy korábbi kamatdöntő ülésen
Fotó: YouTube / Magyar Nemzeti Bank

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntést követő tájékoztatón azt mondta: a jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak.

Az MNB az előző, márciusban kiadott Inflációs jelentésében megállapította, hogy a pénzromlás üteme az év elején visszatért a jegybanki toleranciasávba. Éves átlagban 3,5 és 5,0 százalék között, 2025-ben és 2026-ban 2,5 és 3,5 százalék között alakulhat az infláció. A GDP mértékét idén 2,0 és 3,0 százalék közé, 2025-ben 3,5 és 4,5 százalék közé, 2026-ban pedig 3,0-4,0 százalék közé becsülték a jelentés szerint.

(MTI)

(Az eseményt kedd délután percről percre közvetítjük!)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!