4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közleményükben két korábbi jegybankelnököt, lapcsoportunk, a Klasszis Média állandó szerzőjét, Bod Péter Ákost, valamint Simor Andrást savaznak.

Közel két hete számoltunk be arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rekordmértékű, 1763 milliárd forintos veszteséggel zárta a 2023-as évet. Ez a négyszerese az előző évi negatív eredménynek.

A hatalmas mínusz apropóján Simor András, a jegybank korábbi elnöke a Pénzcentrumnak kifejtette, egyértelműen a kamatszintek közötti nagy különbség az egyik oka ennek a történelmi nagyságú hiánynak, Bod Péter Ákos korábbi MNB-elnök (lapcsoportunk, a Klasszis Média állandó szerzője) pedig azt mondta: valószínűleg a költségvetésben kell majd helyet szorítani a visszatőkésítésnek.

Ezeken a kritikákon kibukott az MNB jelenlegi vezetői. Most kiadott közleményükben az írják, hogy az MNB két korábbi vezetője - így, nem nevesítve őket - "a napokban súlyosan félrevezető állításokat fogalmaztak meg a jegybank veszteségével és annak finanszírozásával kapcsolatban. A korábbi sikeres válságkezelés és az infláció elleni küzdelem miatt a világ számos jegybankjához hasonlóan az MNB is átmenetileg veszteségekkel szembesül, ezt viszont a jegybanktörvény értelmében nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből".

Majd felidézi a közlemény, hogy a jegybankok 2020 óta világszerte rendkívüli közegben működnek, hiszen először a világjárvány kezeléséhez biztosítaniuk kellett a likviditást és a pénzügyi stabilitás fenntartását a gazdaságban, utána pedig egy az 1970-es évtized óta nem tapasztalt inflációs hullám indult el, aminek a letörése érdekében gyors kamatemeléssel kellett válaszolniuk.

Nincs itt semmi látnivaló?
Nincs itt semmi látnivaló?
Fotó: MTI

Arra is emlékeztetnek, hogy az MNB a koronavírus-válság kezelésekor több, mint 11 ezer milliárd forint hosszú futamidejű és fix kamatozású forrást juttatott a magyar gazdaságba, ezzel jelentős mértékben átvállalva a gazdasági szereplők kamatkockázatát, lehetővé téve a magyar gazdaság - európai viszonylatban is kivételesen - gyors helyreállását.

A világjárvány időszakában kedvező feltételekkel folyósított hosszabb futamidejű források a globális inflációs sokk miatt megemelkedett kamatkörnyezet ellenére is folyamatosan stabil és olcsó finanszírozást nyújtanak a gazdasági szereplőknek, ugyanakkor ennek átmeneti jegybanki veszteség az ára - írják. Hozzátéve: a jegybanki eredmény helyes értékelésekor figyelembe kell venni, hogy azok a források, amelyekhez a jegybank vesztesége kapcsolódik, most is ott vannak a hazai gazdaság vérkeringésében, és ezáltal jelenleg is támaszt nyújtanak a kormányzat, a vállalatok és a családok számára.

"Az MNB az Európai Központi Bank által is elfogadott új jegybanktörvény által engedélyezett módon, középtávon sikeresen tudja majd helyreállítani eredményességét. Minden ezzel ellentétes állítás félrevezető, bulvárhajhász nyilatkozatnak tekinthető" - szól a 2025 márciusáig még Matolcsy György által vezetett jegybank közleménye.

Amely úgy fejeződik be, hogy a "két korábbi jegybankelnök elfelejti megemlíteni, hogy jelenleg nemcsak az MNB, de sok más jegybank is veszteséges, és negatív tőkével is sikeresen működik, illetve, hogy nemzetközi példák sora mutatja a jegybankok átmenetileg negatív tőke mellett is hitelesen tudnak elsődleges céljukra, az infláció elleni küzdelemre fókuszálni. Az MNB a jogszabályok alapján működik, döntéseit pedig nem profitalapon hozza meg, hanem a mandátumára, az árstabilitás elérésére és fenntartására, valamint a pénzügyi stabilitás megőrzésére fókuszál. Ehhez illeszkednek a jegybank korábbi és jelenlegi döntései is".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!