<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Azokat, akik szeptemberre foglaltak Oslóba repülőjegyet a Wizz Airnél, nemrég e-mailben tájékoztatta a cég, hogy október végéig nincs lehetőségük Norvégiába utazniuk a magyar fapados járat egyikével sem. Mivel a levél nem tartalmazott indoklást, megkérdeztük a Wizz Airt, vajon a koronavírus-járvány negyedik hulláma áll-e a járattörlések hátterében.

„A Wizz Air azért vonult ki Norvégiából, és szüntette meg az Osló-Budapest járatát is, mert nem volt megfelelő kereslet ezekre a járatokra. Így a kihasználatlan gépállományt más, jóval nagyobb utasforgalmat bonyolító országokba helyeztük át, hogy még hatékonyabban ki tudjuk szolgálni a piaci igényeket” – áll a cég sajtóügynöksége által küldött válaszban.

Érdeklődés híján a Wizz Air átmenetileg törölte norvég járatait. Fotó: DepositphotosÉrdeklődés híján a Wizz Air átmenetileg törölte norvég járatait. Fotó: Depositphotos

Arra, hogy mennyire jellemzőek a hasonló járattörlések, s ha igen, milyen desztinációt érint, azt mondják: a Wizz Airre a koronavírus előtt is jellemző volt, hogy dinamikusan alakítja a kínálatát, s ezután is a nemzetközi keresletnek és a piaci lehetőségeknek megfelelően alakítja járatait és kapacitását.

„Ennek következtében előfordulhatnak járattörlések, de járatsűrűség növelések is, valamint megjelenhetnek teljesen új desztinációk. Természetesen erről a lehető leghamarabb értesítjük utasainkat” – mondja a cég.  

A Wizz Air kiemelt figyelemmel követi továbbra is a COVID-19 világjárvány okozta helyzetet, a kormányok érvényben lévő rendeleteit és az utazási korlátozásokat egyaránt. Ezeknek megfelelően alakítja továbbra is menetrendjeit, illetve ellenőrzi a dokumentumokat, engedélyeket, teszteket, és a szabályok betartását, amelyeket a fogadó országok megkövetelnek.

Így augusztusban és szeptemberben maradnak a KLM, a Lufthansa, az Austrian Airlines, a LOT és a Norwegian Air Shuttle járatai. Egész októberben csak egyetlen napra hirdet a Wizz Air járatot a repjegy.hu szerint, az viszont messze a legolcsóbb a többi cég között. A cég novemberben már bízakodóbb, mert ott ismét több oslói utat tervez az online foglalás szerint.

Ugyanakkor a norvég járattörlésekkel szemben a Wizz Air júliusban története legnagyobb járatbővítését lépte meg azzal, hogy Olaszországból 32 útvonalon 19 célországba indít gépeket. A nyári csúcsidőszakra készülve 600 új munkatársat vettek fel, és a repülőik napi üzemidejét 10 órára emelték – nyilatkozta a Világgazdaságnak július végén Váradi József, a Wizz Air vezetője.

A Wizz Air júliusban és augusztusban már 2019-es kapacitása 90-100 százalékán repül, s ezzel az első olyan európai légitársaság lesz, amely visszaállítja a járvány előtti működését. A következő időszakban két, 180 üléses Airbust visszaadnak a bérbeadónak, helyettük 6 új, 237 üléses A321NEO is csatlakozik a flottához. Ezzel az átlagos ülésszám gépenként 207-re bővül.

A Wizz Air egyébként a június végén lezárt negyedévben év/év bázison közel 120 százalékkal, 199 millió euróra növelte bevételeit, míg nettó vesztesége 6 millió euróval, 114 millióra nőtt. A Bloomberg elemzői konszenzusa 193 millió eurós forgalmat és 101 millió eurós veszteséget jelzett előre. EBITDA-soron ugyanakkor már csak minimális, 17,8 millió eurós veszteséget szenvedett el a vállalat, miután egy éve még 42,4 millió euró volt a mínusz.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.