<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szeptembertől már okmányolvasóval is rögzíteni kell a kedves vendégek adatait. A tiltakozók szerint az új feladat sok esetben ellehetetleníti a mindennapi működést.

Szeptember 1-től újabb adatszolgáltatási kötelezettséget varrnak a szállásadók nyakába: akkortól érkezéskor egy okmányolvasóval le kell fényképezni a vendégek iratát, és azt fel kell tölteni a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA). Kivétel nincs, a legkisebb szálláshelyeknek is adatot kell szolgáltatniuk. A VIZA-rendszer közrendvédelmi célokat szolgál, a személyes adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

Fő a biztonság Fotó: MTIFő a biztonság Fotó: MTI

Az okmányolvasók szeptemberi bevezetése komoly felzúdulást keltett a magánszálláskiadók körében, mivel használatuk sok esetben megoldhatatlan feladat elé állítja a szállásadókat. A magánszálláshelyek üzemeltetői Fodor Zoltán vezetésével összeállítottak egy petíciót az okmányolvasó kontaktmentes használatáért, amit néhány óra alatt ezernél is többen írtak alá.

A petícióban vázolt problémák lényege:

  • a magánszállásadók sok esetben évek, évtizedek óta 1-2 apartmant, szobát adnak bérbe jellemzően szezonálisan, sokan nem rendelkeznek sem a szükséges technikai feltételekkel (okostelefon, szálláshelyen elérhető internetkapcsolat hiánya), és koruknál fogva a technikai ismeretekkel sem az okmányolvasó kezeléséhez
  • a szálláshelyet távolról, érintésmentes módon üzemeltető szállásadók nem találkoznak fizikailag a vendéggel, ők nem tudják a helyszínen elkérni és beolvasni az okmányokat
  • a családi, kisebb baráti társaságok foglalása esetén a vendégek nem feltétlenül egy időben érkeznek a szállásra, a külföldi vendégek sokszor késő este, esetleg éjszaka érkeznek meg, így minden érkező vendég személyes fogadása olyan plusz feladatot ró a szállásadóra, ami sokszor összeegyeztethetetlen egyéb feladatokkal.

A petíció tartalma pedig így foglalható össze:

Megállapítható, hogy az állandó recepcióval nem rendelkező szállások esetében ez az új feladat sok esetben ellehetetleníti a mindennapi működést. Reális a félelem, hogy az új előírás magánszálláshelyek megszűnéséhez, illetve a szektor szürke zónába történő elmozdulásához fog vezetni, ez nyilvánvalóan senkinek nem lehet érdeke

- olvasható a petícióban.

Azt is aggályosnak tartják, hogy a rendészeti, személyazonosítási feladatokat a szállásadókra testálják, ez szerintük jelentős ellenérzést, akár ellenállást válthat ki a vendégekből. Összességében azt kérik a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, hogy gondolják újra a bevezetendő személyes okmányolvasási kötelezettség életszerűségét, mérlegeljenek egy differenciált működést (például a recepcióval nem rendelkező, 8 szoba alatti kis szálláshelyek manuális adatfeltöltési lehetőségével), valamint dolgozzanak ki megoldást a távoli, kontaktmentes működés támogatására.

A VIZA idén januárban már elindult, ekkortól azonban még csak a csatlakozást kellett megkezdeniük a szállásadóknak. Az ágazat ugyanis kilobbizta, hogy halasszák el az adatgyűjtés tényleges átalakítását őszig. Lapunk is írt róla, hogy a Magyar Apartmankiadók Egyesülete szerint egy okmányolvasó ára akár a 250 ezer forintot is elérheti, amit pályázati lehetőség, támogatás nélkül nem mindenki engedhet meg magának.

A jogszabály elrendeli az adatok beolvasásához az okmányolvasó használatát, ennek megfelelően a VENDÉGEM szoftver egy új, okmányolvasó funkcióval bővül. A szoftver új verziója viszont csak 2021. szeptember 6-tól érhető el. Ettől az időponttól kizárólag az okmányolvasóval bővített, új verzió lesz használható.

A VIZA-rendszer tájékoztatójában azt írják, a rendszer biztonságos.

A VIZA egy többszörös, aszimmetrikus titkosítással védett informatikai rendszer, amelyben 2021. szeptember 1-jétől a magyarországi szálláshelyen megszálló minden vendég törvényben meghatározott személyes adatait titkosított módon tárolják

- olvasható a portálon. 

Eddig is kellett adatot szolgáltniuk a szálláshelyeknek, 2020. január 1-je óta működik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, de ott teljesen beazonosíthatatlanok a vendégek, míg a VIZA esetében a személyes adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.