4p

Szeptembertől már okmányolvasóval is rögzíteni kell a kedves vendégek adatait. A tiltakozók szerint az új feladat sok esetben ellehetetleníti a mindennapi működést.

Szeptember 1-től újabb adatszolgáltatási kötelezettséget varrnak a szállásadók nyakába: akkortól érkezéskor egy okmányolvasóval le kell fényképezni a vendégek iratát, és azt fel kell tölteni a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA). Kivétel nincs, a legkisebb szálláshelyeknek is adatot kell szolgáltatniuk. A VIZA-rendszer közrendvédelmi célokat szolgál, a személyes adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

Fő a biztonság Fotó: MTI
Fő a biztonság Fotó: MTI

Az okmányolvasók szeptemberi bevezetése komoly felzúdulást keltett a magánszálláskiadók körében, mivel használatuk sok esetben megoldhatatlan feladat elé állítja a szállásadókat. A magánszálláshelyek üzemeltetői Fodor Zoltán vezetésével összeállítottak egy petíciót az okmányolvasó kontaktmentes használatáért, amit néhány óra alatt ezernél is többen írtak alá.

A petícióban vázolt problémák lényege:

  • a magánszállásadók sok esetben évek, évtizedek óta 1-2 apartmant, szobát adnak bérbe jellemzően szezonálisan, sokan nem rendelkeznek sem a szükséges technikai feltételekkel (okostelefon, szálláshelyen elérhető internetkapcsolat hiánya), és koruknál fogva a technikai ismeretekkel sem az okmányolvasó kezeléséhez
  • a szálláshelyet távolról, érintésmentes módon üzemeltető szállásadók nem találkoznak fizikailag a vendéggel, ők nem tudják a helyszínen elkérni és beolvasni az okmányokat
  • a családi, kisebb baráti társaságok foglalása esetén a vendégek nem feltétlenül egy időben érkeznek a szállásra, a külföldi vendégek sokszor késő este, esetleg éjszaka érkeznek meg, így minden érkező vendég személyes fogadása olyan plusz feladatot ró a szállásadóra, ami sokszor összeegyeztethetetlen egyéb feladatokkal.

A petíció tartalma pedig így foglalható össze:

Megállapítható, hogy az állandó recepcióval nem rendelkező szállások esetében ez az új feladat sok esetben ellehetetleníti a mindennapi működést. Reális a félelem, hogy az új előírás magánszálláshelyek megszűnéséhez, illetve a szektor szürke zónába történő elmozdulásához fog vezetni, ez nyilvánvalóan senkinek nem lehet érdeke

- olvasható a petícióban.

Azt is aggályosnak tartják, hogy a rendészeti, személyazonosítási feladatokat a szállásadókra testálják, ez szerintük jelentős ellenérzést, akár ellenállást válthat ki a vendégekből. Összességében azt kérik a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, hogy gondolják újra a bevezetendő személyes okmányolvasási kötelezettség életszerűségét, mérlegeljenek egy differenciált működést (például a recepcióval nem rendelkező, 8 szoba alatti kis szálláshelyek manuális adatfeltöltési lehetőségével), valamint dolgozzanak ki megoldást a távoli, kontaktmentes működés támogatására.

A VIZA idén januárban már elindult, ekkortól azonban még csak a csatlakozást kellett megkezdeniük a szállásadóknak. Az ágazat ugyanis kilobbizta, hogy halasszák el az adatgyűjtés tényleges átalakítását őszig. Lapunk is írt róla, hogy a Magyar Apartmankiadók Egyesülete szerint egy okmányolvasó ára akár a 250 ezer forintot is elérheti, amit pályázati lehetőség, támogatás nélkül nem mindenki engedhet meg magának.

A jogszabály elrendeli az adatok beolvasásához az okmányolvasó használatát, ennek megfelelően a VENDÉGEM szoftver egy új, okmányolvasó funkcióval bővül. A szoftver új verziója viszont csak 2021. szeptember 6-tól érhető el. Ettől az időponttól kizárólag az okmányolvasóval bővített, új verzió lesz használható.

A VIZA-rendszer tájékoztatójában azt írják, a rendszer biztonságos.

A VIZA egy többszörös, aszimmetrikus titkosítással védett informatikai rendszer, amelyben 2021. szeptember 1-jétől a magyarországi szálláshelyen megszálló minden vendég törvényben meghatározott személyes adatait titkosított módon tárolják

- olvasható a portálon. 

Eddig is kellett adatot szolgáltniuk a szálláshelyeknek, 2020. január 1-je óta működik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, de ott teljesen beazonosíthatatlanok a vendégek, míg a VIZA esetében a személyes adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!