Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Januártól elvileg már digitális okmányolvasóval kellene rögzíteni a vendégek adatait az igazolványok vagy útlevelek alapján a szálláshelyeken, de sok a kérdés: milyet, hogyan, miből?

Hasonló cipőben járnak a szállásadók és a kereskedők, hiszen a szállásadóknak január 1-től digitális okmányolvasót kellene használniuk, az online pénztárgépeket üzemeltető kereskedőknek pedig lehetővé kell tenni az elektronikus fizetést.

A kereskedők egy részéhez azonban még el sem jutott az információ, hogy január 1-től új törvényi kötelezettségük van, míg a mintegy 40 ezer szállásadó egyelőre azt sem tudja, hogy ennek az okmányolvasónak milyennek kell lennie.

Egy hónap múlva minden szálláshelynek, a legkisebbtől a legnagyobbakig, digitális okmányolvasót kellene használnia. Ez egy szkennert jelent, de nem tudjuk, hogy milyen típust lehetne használni és semmilyen oktatás vagy képzés sem társult hozzá

- mondta lapunknak Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesülete elnöke. Ráadásul egy okmányolvasó ára akár a 250 ezer forintot is elérheti, amit pályázati lehetőség, támogatás nélkül nem mindenki engedhet meg magának. A szállásadóknak egy augusztusi kormányrendelet írta elő az új kötelezettséget, amiről korábban nem volt szó.

Kiderült, hogy a vendégek adatait nem kézzel kell felvenni a bemutatott iratokból, hanem digitálisan. Eddig is léteztek már olyan szkennerek, amelyek képesek beolvasni az útlevelek és igazolványok adatait, de januártól kötelező a használatuk. Tehát a szálláshelyek munkatársai szálláshely-kezelő szoftver segítségével biztosítják az adatszolgáltatást, a program pedig a kötelező adattovábbítást okmányolvasón keresztül teljesíti.

A kereskedők esetében lapunk is megírta, hogy a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) kezdeményezni fogja az elektronikus fizetésre vonatkozó január elsejei határidő módosítását, amennyiben a plázák és a kisebb boltok korlátozott nyitva tartásra vagy bezárásra kényszerülnének.

A halasztást csak akkor kérjük, ha a kereskedelmet is érintő további szigorítások lesznek. Ha a plázák bezárnak, akkor fizikailag nem lehetséges a termilálok beszerelése. Ha a karácsonyi időszakra enyhítés lesz, akkor viszont mindenki eleget tud tenni az előírásnak, hiszen nem egy bonyolult dologról van szó

- mondta lapunknak Antalffy Gábor, a testület ügyvezető elnöke. 

A Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével ülésező gazdaságvédelmi operatív törzs a napokban megerősítette, hogy 2021. január 1-jétől az online pénztárgépeket üzemeltetők kötelesek lehetővé tenni az elektronikus fizetést.

Visszatérve még a szállásadókra: lapunk írta meg, hogy a szálláshelyek kétharmada alapból nem kap egy fillér támogatást sem a novemberi korlátozások miatt. A november 8-ig történő foglalások 80 százalékát az állam megtéríti. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint novemberre 11 ezer szálláshelyet kárpótolnak, de a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba 34 ezer szálláshely regisztrált.

Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesülete elnöke lapunknak elmondta: a legkisebb magán- és egyéb szálláshelyek szoftverei technikailag nem is alkalmasak a foglalások előzetes felvitelére, így ők semmilyen támogatást nem remélhetnek. Ellenben a nagyobb szállodaláncok akár százmillió forintos támogatást is kaphatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.