3p

Folyamatban van a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a taszári repülőtér árverésén nyertes licitáló közti szerződéskötés, ám utóbbi kilétét az állami szerv nem árulta el. Az azonban kiderült, összesen négyen licitáltak az objektumra.

Összesen négy, de nem ismert licitáló vett részt a taszári repülőtérre kiírt árverésen – derül ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) oldalán fellelhető árverési napló adataiból. Lapunk érdeklődött az MNV-nél, hogy ki lett az aukció győztese, ám az állami szervezet ezt nem árulta el. Válaszukban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénynek arra a passzusára hivatkoztak, hogy az

döntés megalapozását szolgáló adat, ugyanis a szerződéskötés folyamatban van.

A használaton kívüli légikikötőre február végén írták ki az árverést, a kikiáltási ár 2,6 milliárd forint volt. A licitálás március 31-én éjszaka ért véget, és a legmagasabb ajánlott ár 3 milliárd 633 millió 266 ezer forint lett.

Az árverési naplóból az derül ki, hogy az összesen négy licitáló által adott összesen 57 darab ajánlat közül az elsőt március 27-én délben, a másodikat és a harmadikat március 28-án délelőtt, a negyediket pedig március 29-én délben adták le. A záró napon, március 31-én érkezett egy ajánlat reggel, egy kora délután. A maradék 51 ajánlatot pedig 31-én este negyed 7 és este 11 óra között tették, így alakult ki a végső vételár.

Az utolsó órákban volt nagy a tülekedés. Fotó: MTI / Varga György
Az utolsó órákban volt nagy a tülekedés. Fotó: MTI / Varga György

A taszári repülőtér privatizációjának kalandos útjáról lapunk is részletesen beszámolt. A kormány 2021 novemberében kormányhatározattal jelölte ki vevőnek a frissen alakult SGF Silu Global Fund Holding Zrt.-t, az ő feladata lett volna kereskedelmi repülőtérré alakítani a használaton kívüli légibázist. Később a két magyar magánszemély tulajdonos, akik felbukkantak az újpesti focicsapat lehetséges vevőiként is, kiszállt a cégből, megjelent viszont benne kisebbségi tulajdonosként az egykori újpesti sztárcsatár, Kovács Zoltán, aki azóta is a zrt. vezérigazgatója.

Az egykori újpesti csatár lett a cég vezérigazgatója. Fotó: Illyés Tibor / MTI
Az egykori újpesti csatár lett a cég vezérigazgatója. Fotó: Illyés Tibor / MTI

2022-ben viszont a részvények többségét a napelemes üzletágban érdekelt Lugos Roland Optimum Solar Zrt.-je vásárolta meg, és nem is titkolták, hogy oda napelemparkot telepítenének. A kormányhatározatot azonban idén februárban visszavonta a kabinet, az új határozat pedig, mely elrendeli, hogy az ingatlanegyüttest árverésen kell értékesíteni,

már nem köti ki, hogy a hasznosítás kereskedelmi repülőtérként történjen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!