2p

Korábbi ígéretével szemben a kormány 2023 után is komoly bevételekkel számol egyes, elvileg ideiglenesen bevezetett különadókból.

Tegnap nyújtotta be a kormány a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz tartozó, a részletes számokat tartalmazó fejezeti köteteket. Ezek között ott van egy kitekintést nyújtó fejezet is, amely a 2022 és 2025 közötti évekre tartalmazza a főbb kiadási és bevételi számokat, ezekből pedig érdekes, és egyes esetekben a kormány korábbi állításainak ellentmondó következtetéseket lehet levonni a most bevezetett, az "extraprofitra" kivetett különadók jövőjére vonatkozóan.

Miközben a várt adóbevételek valóban csökkennek 2024-től a pénzügyi szervezeteknél, a kiskereskedelmi adó esetében, az energiaágazatban, a biztosítók és a távközlési cégek esetében, három szektorban két év leteltével sem számol a bevételek visszaesésével a kormány.

A jövőre érkező reklámadóból 2023 után fokozatosan növekvő bevételekre számít a pénzügyminisztérium, ahogy a jóval nagyobb tételt jelentő pénzügyi tranzakciós illetékek esetében is a 2023-as 323,5 milliárd után 2024-ben 335,9, 2025-ben pedig 349,1, még egy évvel később pedig 362,8 milliárdos bevételt irányoztak elő.

Úgy tűnik, a Ryanair meglehetősen szókimondó tiltakozása a különadó ellen nem hozta meg a várt eredményt, ugyanis az előterjesztésben a légitársaságok hozzájárulása címszó mellett 2023-tól 2026-ig egyaránt 30-30 milliárdos előirányzott bevétel szerepel.

Az elmúlt hetek nyilatkozatainak fényében érdekes lehet, hogy a kata adónemtől várt bevételek stabil, de nem kiugró növekedést mutatnak egészen a 2026-os évig (az idei előirányzott 236,8 milliárdról 246,1 milliárdra), nem úgy tűnik tehát, hogy gyökeres átalakítást tervezne e téren a kormány.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!