<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Több mint másfélszeresükre nőnek a honvédelmi kiadások a jövő évi költségvetés tervezete szerint. Csak a beszedett különadókból 842 milliárd megy ilyen célokra, rengeteg új fegyverbeszerzés is jöhet.

A 2023-as költségvetés tervezetét böngészve először meglepődhetünk. Miközben Varga Mihály tegnap, a tervezet benyújtásakor azt mondta, a jövő évi büdzsé „a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése”, a Honvédelmi Minisztérium fejezetben jóval kisebb számok szerepelnek a tavalyiaknál. A terület összes kiadása 719,1 milliárd forint, miközben a tavalyi költségvetési törvényben ugyanebben a rubrikában 1 003 milliárdot találhatunk. Ezzel egyébként anno először volt a honvédelmi költségvetés ezermilliárd felett, nominálisan közel 30 százalékkal emelkedve az egy évvel korábbihoz képest.

Orbán Viktor miniszterelnök (jobbról) a haderőfejlesztésről tartott kihelyezett kormányülést követően megtekinti a honvédség őszi hadgyakorlatát a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 30-án. Fotó: MTI/Benko Vivien CherOrbán Viktor miniszterelnök (jobbról) a haderőfejlesztésről tartott kihelyezett kormányülést követően megtekinti a honvédség őszi hadgyakorlatát a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 30-án. Fotó: MTI/Benko Vivien Cher

Hova tűnt közel 300 milliárd forint? A legnagyobb különbség a felhalmozási kiadásokból adódik, tehát a nem napi működésre, hanem elsősorban fegyverbeszerzésekre, létesítmények és eszközök felújítására szánt összegeknél.

 • Míg tavaly a Magyar Honvédség felhalmozási kiadásai 342 milliárdot, addig idén csak 26 milliárdot tettek ki, de az egyéb HM szervezetek pontnál is 33 milliárdról 11 milliárdra csökkentek ezek a kiadások.
 • Komolyabb csökkenés látható még a Magyar Honvédség egyéb működési kiadásai (ez 169-ről csökkent 123 milliárdra), valamint az egyéb HM szervezetek egyéb működési kiadásainál (111,5-ről 34 milliárdra).
 • A személyi juttatásokra előirányzott összegek egyébként e két területen nőttek tavalyhoz képest, bár jelentősebb mértékben csak a Magyar Honvédségnél: 172,6-ról 206,6 milliárdra.
  (Bár a részletes számokat tartalmazó fejezeti kötetek még nem érhetők el, ez a növekedés feltételezhetően az életpálya-modell következménye is lehet.)

Képességfejlesztés extraprofitból

Persze nem kell aggódni, valójában nem csökkent a honvédelmi költségvetés, csak átalakult. Megjelent ugyanis egy új fejezet, a Honvédelmi Alap a tervezetben. Itt a lap alján egy 842 milliárdos összeg szerepel, ez négy tételből adódik össze:

 • Légierő képességek fejlesztésére összesen 216,1 milliárdot,
 • Szárazföldi képességek fejlesztésére 398,5 milliárdot,
 • A katonai infrastruktúra fejlesztésére és működésére 120,6 milliárdot,
 • Egyéb fejlesztési és működési kiadásokra pedig 106,5 milliárdot költhet az ország jövőre.

Mindezt egyébként majdnem pontosan fedezi is három különadó tervezett bevétele:

 • a pénzügyi szervezetek befizetéseiből 337,9,
 • a pénzügyi tranzakciós illetékből 323,5,
 • biztosítási adóból pedig 179,7 milliárdot

tervez beszedni a kormány, összesen tehát 841,1 milliárdot, azaz csupán 900 millióval kevesebbet, mint a Honvédelmi Alap kiadásainak összegét.

Azt, hogy pontosan milyen eszközökre és fejlesztésekre költi ezt a rengeteg pénzt a kormány, az ezekből az általános tételekből nem derül ki egyértelműen (a várhatóan néhány nap múlva megjelenő fejezeti kötetek minden bizonnyal itt is többet árulhatnak majd el). Idén és tavaly a Zrínyi 2026 Haderőfejlesztési Program keretében többek közt Gidrán ATV harcjárműveket, Lynx harcjárműveket, illetve ezek védelmét fokozó StrikeShield aktív védelmi rendszereket, Spike LR2 páncéltörő rakátarendszereket, IRIS-T légiharc-rakétákat, M12 aknavetőket, valamint L39NG kiképzőrepülőgépeket vásárolt a Magyar Honvédség, de tavaly év végén érkezett meg a H145M harci helikopterbeszerzés utolsó darabja, és már gyártja az Airbus a megrendelt H225M közepes szállítóhelikoptereket is, amelyből 16 darabot rendelt a Magyar Honvédség, ezek jövőre kezdhetnek érkezni Magyarországra.

Átvett feladatok

Van még egy-két érdekesség a költségvetési tervezetben. Jelentősen emelkedik a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat költségvetése, miközben a személyi juttatások csak kevéssel emelkednek, egyéb működési kiadásokra a tavalyi 14,6 helyett 25,8 milliárd forint juthat jövőre.

Néhány területet pedig átvett a Honvédelmi Minisztérium a tavaly még a Gazdaság-újraindítási alaphoz tartozó Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és sportesemény pályázatok, valamint kiemelt hazai rendezésű sportesemények támogatása pont most a HM-nél szerepel, méghozzá a tavalyi 10,1 helyett 29,6 milliárdos tervezett kiadással.

Az EMMI-től is drága feladatokat vett át Honvédelmi Minisztérium.

 • A Magyar Labdarúgó Szövetség feladatainak támogatása 9,7
 • a Sporteredmények, sportszakmai tevékenységek, sportteljesítmények elismerése 9,5,
 • a Sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatása pedig 17 milliárdos
 • összeggel szerepel a honvédelmi kiadások között (összesen nagyjából 7 milliárddal költ ezekre egyébként többet a kormány a tervek szerint, mint tavaly).

Ha mindent összeadunk, akkor egyébként a sport területe önmagában 137 milliárddal növelte meg a Honvédelmi Minisztérium kiadásait.

A sok számnak is egy a vége: a tervezet szerint a tavalyi előirányzathoz (ez még emelkedhetett az év során, végleges számok csak később várhatók) képest

az ország idén 1561,1 milliárdot költ honvédelmi célú, vagy annak besorolt kiadásokra, tehát bőven 50 százalékkal emelve a kiadásokat, 558 milliárddal többet, mint tavaly.

 

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.