4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatósága 50 bázisponttal magasabb, 5,85 százalékos kamaton fogadja be ma egy hétre a kereskedelmi bankok betéteit. A bejelentést követően nem sokkal ugyan a forint erősödött, ám azután ugyanoda visszagyengült, mint ahonann elindult.

Már az MNB monetáris tanácsa keddi döntéséből lehetett következtetni arra, hogy alig két nappal később, azaz ma a jegybank - ezúttal annak igazgatósága, amely jelentős átfedést mutat a tanáccsal - kamatot fog emelni.

Rövid távon nem volt hatásos a kamatemelés. Fotó: MTI
Rövid távon nem volt hatásos a kamatemelés. Fotó: MTI

A Monetáris Tanács ugyanis az egynapos és egyhetes fedezett hitelek kamatát 100 bázisponttal, 6,4 százalékra emelte, miközben az egynapos jegybanki betétek kamatát 3,4 százalékon hagyta. Ezzel a rövidebb lejáratú bankközi kamatok kordában tartására szolgáló kamatfolyosó 2-ről 3 százalékosra bővült, amely teret hagyott az egyhetes betétek emelésére.

Bár az MNB folyamatosan hangoztatja, hogy nincs árfolyamcélja, azért a hazai fizetőeszköz brutális hétfői gyengülése - mely során az euróval szemben elért a 400-as, lélektaninak számító határhoz, ami azt jelenti, hogy röpke egy hét alatt több mint 30 forinttal csökkent az árfolyama - a jegybankot is lépéskényszerbe hozta. Igaz, a tanács keddi ülését követő sajtótájékoztatóján Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke azt mondta, az orosz-ukrán háború miatti óriási, mintegy 600 milliárd forint értékű spekuláció döntötte a mélybe a magyar pénznemet, egyúttal kilátásba helyezte, hogy megpróbálják megdrágítani a spekulációk finanszírozását, ami a spekulánsokat a pozíciók zárására kényszerítheti. Márpedig ez a külföldi devizák eladását és forint vételét jelentené, ami a hazai fizetőeszközt erősödését vonhatja maga után.

Ám szerdán a Központi Statisztikai Hivatal közzétette, hogy az infláció februárban tovább emelkedett, annak éves szintje a novemberi és decemberi 7,4, majd a januári 7,9 százalékkal szemben már 8,3 százalék lett, ami 15 éve nem látott mérték. Ez pedig még a forintgyengülés híján is kamatemelésért kiáltott volna, hiszen az MNB alapvető, a jegybanktörvényben is lefektetett célja az árstabilitás megteremtése és megőrzése.

Mindezek után tehát csak a mai kamatemelés mértéke volt a kérdés. Végül az MNB 50 bázisponttal, 5,85 százalékra vitte fel az egyhetes betétek kamatát. Annak az eszközét, amely a rövid távú piaci mozgásokra próbál befolyással lenni. Úgy tűnik, a kamatemelés nem elérte el a célját, legalábbis rövid távon. Bár e tény nyilvánosságra kerülését követően a forint erősödni kezdett, a 380-at közelítő szinttel szemben fél 11-kor már csaknem 377,5-nél tartózkodott, azt követően hamar visszagyengült oda, ahonnan elemelkedett. Ami így jócskán elmarad a múlt hétfői 370 körüli szinttől, de legalább már kellő távolságra van a horrorisztikusnak tekinthető 400-astól.

Szinte biztosra vehető ugyanakkor, hogy hamarosan újabb kamatemelésre kerül sor. Akár jövő csütörtökön, amikor a jegybank igazgatósága ismét egyhetes betételhelyezési tendert tart a kereskedelmi bankoknak - ez annak a függvénye, hogy addig milyen piaci mozgások történnek. Arra viszont nagy tétetelben lehet fogadni, hogy március 22-én, kedden a jegybanki alapkamat emelkedik majd meg, amely jelenleg csak 3,4 százalék. Márpedig Virág Barnabás többször is kihangsúlyozta, s ezt keddi sajtótájékoztatóján is megismételte, hogy a két rátát - az egyhetes betéti kamatot és a jegybanki alapkamat - egy szintre kívánja hozni. Méghozzá az év közepére.

Kérdés, hogy ezt a forgatókönyvet is átírta-e az élet - erre vonatkozóan kedden nem kaptunk útmutatást az MNB alelnökétől, de szinte biztosra vehető, hogy a Monetáris Tanács következő ülése után majd kapunk. Már csak azért is, mert akkor már a testület ismerni fogja a jegybanki stáb által mindig háromhavonta elkészített inflációs jelentés legfrissebb verzióját.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!