<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Satufékre lépett a Gazprom, a G7 országai árplafot akarnak bevezetni az orosz olajra, az oroszok nukleáris terrorizmussal vádolják Ukrajnát. Az elmúlt órák háborús történései.

  • A Gazprom bejelentette, hogy a turbinák károsodására hivatkozva nem indul újra szombaton az Északi Áramlat 1-es vezetékeA Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller jelezte, hogy a Siemens a szankciók miatt nem tudja a javítást elvégezni. Az Európai Bizottság főszóvivője, Eric Mamer azt mondta, hogy a Gazprom leállásának nem ez az igazi oka. 

  • A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője, Rafael Mariano Grossi, hazatért a zaporizzsjai atomerőműben tett látogatásáról, a csapat hat szakértője a helyszínen maradt, hogy folytassák a munkát. Újságíróknak azt mondta, hogy a misszió a jövő hét elejére elkészíti a jelentését az eredményekről. Grossi elmondta, hogy az atomerőművet több sérülés is érte, s hogy a hadműveletek fokozódnak az üzem térségében, „ami nagyon aggasztó”. A katonák nem voltak elérhetők, amikor azt kérte, hogy hadd beszéljessenek velük az irányítóközpontról.

Balról Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatója a zaporizzsjai atomerőműben. Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálataBalról Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatója a zaporizzsjai atomerőműben. Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

  • Ukrán tisztviselők a NAÜ-vel megosztott információk manipulálásával és eltorzításával vádolták meg Oroszországot. Az állami tulajdonban lévő ukrán Energoatom üzemeltetője szerint az orosz tisztviselők „mindent megtesznek, hogy a NAÜ ne ismerje meg a dolgok valós helyzetét. 

  • A G7 pénzügyminiszterei bejelentették, hogy árplafont terveznek bevezetni az orosz olajra. Közleményükben kifejtették, hogy a felső határt úgy alakítanák ki, hogy „Oroszország ne tudja finanszírozni háborúját”. A Kreml azt mondta, hogy az árplafon bevezetése orosz megtorlást váltana ki. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint, ha a G7 vezetői előállnak ezzel, az a globális olajpiac destabilizálódásához vezetne. 

  • Az ukrán hadsereg azt állította, hogy az orosz erők „jelentős veszteségeket” szenvedtek Herszon déli régiójában a hét elején indított kijevi ellentámadásban. A dél-ukrán katonai parancsnokság szóvivője szerint Ukrajna sikerei meglehetősen meggyőzőek, és hamarosan további pozitív hírek várhatóak. A nyugati tisztviselők is azt állítják, hogy az ukrán csapatok Herszon környékén több ponton is visszaszorították az orosz erőket. Becsléseik szerint körülbelül 20 ezer orosz katona tartózkodik a déli régió zsebében, de arra figyelmeztetnek, hogy még túlkorai lenne azt mondani, hogy működik-e az ukrán ellentámadás. 

  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter „nukleáris terrorizmussal” vádolta meg Ukrajnát. A zaporizzsiai oroszbarát megbízott hatóságok azzal vádolják Kijevet, hogy megpróbált kémeket csempészni a NAÜ ellenőrző csoportjába, akik újságíróknak adták ki magukat.

  • A magát Donyecki Népköztársaságnak kikiáltó állam vezetője, Denis Puszilin megismételte az orosz invázió expanziós katonai céljait. „A mi feladatunk az összes város felszabadítása, amelyet az oroszok alapítottak az Orosz Birodalom idején, és a Szovjetunió alatt fejlődtek ki hatalmas országunk segítségével. Ez nemcsak Donbasz, hanem annál sokkal nagyobb terület" - jelentette ki. (The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.