<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ugyanis Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési miniszter egy pénzügyi magáncég felügyelőbizottságának elnöke.

Beruházási hitelekkel foglalkozó magáncégben tölt be a kormányzati tisztségével összeférhetetlen pozíciót Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési tárca vezetője –  írja blogján a K-Monitor, amit az rtl.hu szúrt ki. 

A korrupcióellenes szervezet arra emlékeztet, hogy a Fidesz megváltoztatta a vezető politikusok vagyonnyilatkozataira vonatkozó szabályokat, a képviselőknek, kormánytagoknak és állami vezetőknek a vagyonukról már nem kell számot adniuk, csak bizonyos érdekeltségeiket és az abból származó jövedelmet kell feltüntetniük. 

A K-Monitor Nagy Márton vagyonnyilatkozatában bukkant az információra. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
A K-Monitor Nagy Márton vagyonnyilatkozatában bukkant az információra. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az új típusú nyilatkozatból is kiderült azonban, hogy Nagy Márton felügyelőbizottsági elnöki tisztséget tölt be a New Deal Finance Zrt-ben, ami két magánszemély tulajdonában áll, vállalati hitelezéssel és faktoringgal foglalkozik. A cég részt vesz az állami Magyar Fejlesztési Bank Gazdaság Újjáépítési Hitel Programjában, és a mikrovállalkozásoknak beruházási hitelt biztosító Széchenyi Mikrohitel Go! közvetítője.

Nagy Márton miniszterként felelős a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért, illetve a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért – írja a K-Monitor. Ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a New Deal Finance Zrt-ben betöltött felügyelőbizottsági tisztsége nem összeférhetetlen.

A korrupcióellenes szervezet azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormányzati igazgatásról szóló törvény külön nevesíti az összeférhetetlen jogviszonyok közt a felügyelőbizottsági tagságot.

A K-Monitor az Országgyűlés Mentelmi bizottságától vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását kéri, levélben fordultak a bizottság fideszes elnökéhez, Hargitai Jánoshoz. Ugyanakkor, mint írják, a független ellenőrzésre vonatkozó évtizedes civil követeléssel ellentétben ezúttal is a laikus képviselőkből álló parlamenti bizottság folytathatja le a vagyonnyilatkozati eljárást, amiről a nyilvánosság számára nem ad érdemi tájékoztatást.