4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez is elhangzott Klasszis podcastunk hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatában. Amelyben ezúttal is a vélhetően mindenkit leginkább foglalkoztató témákat boncolgattuk: megállhat-e az infláció 20 százaléknál, amely elérését már szinte kész tényként kezeli mindenki? Tényleg biztosra vehető, hogy október 1-jétől már a hazai magánszemélyek is elbúcsúzhatnak a 480 forintos ártól? S lesz-e megállapodás az Európai Unióval a magyar gazdaság számára életmentőnek tekinthető forrásokról? Végül: mindezek hogyan hatnak a forintra, láthatunk-e még akár 370-es eurót? Főszerkesztőnk, Csabai Károly a Raiffeisen Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Török Zoltán beszélgetett.

Ezúttal tökéletesen bejött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének prognózisa, bár valószínűleg mindenki örült volna, ha ezúttal lefelé tévedett volna Virág Barnabás. De nem így történt, az augusztusi éves infláció az alelnök által még augusztus végén, az MNB 100 bázispontos kamatemelése után kilátásba helyezett 15-16 százalékos sáv közepétől enyhén feljebb, 15,6 százalékon landolt. 

Kérdés, ez sok vagy kevés? Tekintve, hogy a múlt havi adatokban már megjelent annak hatása, hogy a kormány július 30-ától szűkítette a literenként 480 forinton tankolók körét: e „paradicsomból” a már korábban kikerült külföldiek mellett a céges autókat üzemeltetők is kiűzettek, így augusztusban már ők is kénytelenek voltak kifizetni a legalább 200 forinttal magasabb benzinárakat, illetve még az ezeknél is vaskosabb, az előző hó végén már 800 forint fölé kúszott gázolajárakat.

S akkor még figyelembe kell venni az élelmiszerárak robbanásszerű, a Központi Statisztikai Hivatal és a Privátbankár Árkosár szerint éves egyaránt 30 százalékot is meghaladó emelkedését. Amelyről nem tudni, meddig folytatódhat – tartunk azonban attól, hogy még nem ért a csúcsra. De vajon hány százalék lehet a tető? Figyelembe véve, hogy szinte biztosra vehető, az üzemanyagár-sapka el fog tűnni október 1-jétől, s egyesek szerint ugyanez a sors vár a hat élelmiszer drágulását korlátozó hatósági intézkedésre.

Az igazán nagy kérdés azonban az, mi lesz januártól? Ha ugyanis nem mérséklődnek a jelenlegi energiaárak radikálisan, akkor ez olyan terhet a költségvetésnek, amelyet valahogyan finanszíroznia kell. Vagy adósságnövekedés árán, jelesül további külföldi hitelfelvételekkel, kötvénykibocsátásokkal, vagy a bevételek növelésével. Vannak olyan adónemek, amelyeket tovább lehet emelni, vagy meg lehet adóztatni olyan tevékenységeket, amelyeket még nem, illetve fokozni lehet az extraprofitadóval sújtott ágazatok terheit. De azt is hallani, hogy 2023-tól már nem tartható az, hogy csak az átlagos áram- és gázfogyasztók számára marad meg a rezsicsökkentés, magyarul, akkortól az ő számlájuk is brutálisan megemelkedhet. Ez utóbbi nyilvánvalóan csökkentené a kormány népszerűségét, ezért kétséges, hogy ezt a szigorúan politikai döntést meg meri-e lépni az ilyenektől az utóbbi években látványosan tartózkodott Orbán-kormány.

Persze sokat segíthet, ha Magyarország hozzájuthat az Európai Unió jogállamisági aggályai miatt visszatartott többmilliárd eurós forrásokhoz. Ám, ha igen, kérdés, az tényleg mentőövet dobhat-e a már jó ideje szenvedő forintnak, visszaerősödhet-e az euróval és immár a dollárral is szemben tartósan a 400-as szintek alá?

Mindezekre legfrissebb Klasszis podcastunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly a Raiffeisen Bank vezető elemzőjével, Török Zoltánnal kereste a választ.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

A beszélgetést szeptember 14-én, szerdán rögzítettük.

Hogyan hallgassunk podcastet?

A podcastet a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt a eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!