2019. január 26. 12:41
mfor.hu

A projektért felelős bizottság 40 milliárd eurós csomagot kér a kormánytól, hogy megkönnyítsék a zöldenergiára való átállást.

Németország 2038-ra bezárja az összes szénerőművét, áll abban a tervezetben, melyet egy péntek este kezdődött, maratoni tárgyalás után szombat kora reggel fogadott el az Angela Merkel által kinevezett Szénbizottság, írja a Financial Times. A program végrehajtásához a bizottság 40 milliárd eurónyi forrást kér a kormánytól, mellyel Németország azon régióiban segítenék a zöldenergiára való átállást, ahol a szénbányászat és a szénenergia-ipar még mindig óriási szerepet játszik. A bizottság azt is szeretné, ha a kormány megvédené a háztartásokat az energiaárak majdani megugrásától, mely mindenképpen együtt fog járni a szénkivezetéssel. Ez további 2 milliárd euróba kerülne a Berlinnek - évente.

A szénipar az egyik legnagyobb kibocsátója az üvegházhatású gázoknak. Németországot a még mindig jelentős iparágáért sok bírálat éri, mondván, nem nevezhetik magukat a klímaváltozás elleni harc egyik vezetőjének, ha még mindig ennyi szenet használnak, és a zöldítésért kampányolók akarata ellenére nem hajlandóak 2030-ig kivezetni a környezetre káros energiaforrást. Ugyanakkor az ország már korábban döntött a másik nagy emissziójú ágazat, az atomenergia 2022-ig való kivezetéséről.

A Szénbizottság tervezetét azonnal üdvözölték a németországi zöld csoportok, ugyanakkor a helyi Greenpeace hozzátette: 2038 túl távoli időpont, a program sebessége számukra nem elfogadható.

A szén- és lignitenergia óriási részét adja az ország energiamixének, tavaly majdnem 40 százalék volt az arányuk. A lignitipar különösen fontos a németeknek, a bányászat rengeteg embernek ad munkát az ország gazdaságilag gyengébb keleti felében.

Németország tavaly vállalta, hogy 2030-ig 60 százalékkal csökkenti széndioxid-kibocsátását, az 1990-es értékeket alapul véve. Ez a cél azonban nem tűnik tarthatónak, mert azt már elismerték, hogy a 2020-as rész-célkitűzést már valószínűleg nem fogják elérni. Ennek a feszültségnek a feloldására állította fel Merkel a Szénbizottságot, melynek február elsejéig volt ideje arra, hogy összehozza a programot, melyet most, csaknem egy teljes héttel korábban sikerült végelegesíteni.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!