Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A projektért felelős bizottság 40 milliárd eurós csomagot kér a kormánytól, hogy megkönnyítsék a zöldenergiára való átállást.

Németország 2038-ra bezárja az összes szénerőművét, áll abban a tervezetben, melyet egy péntek este kezdődött, maratoni tárgyalás után szombat kora reggel fogadott el az Angela Merkel által kinevezett Szénbizottság, írja a Financial Times. A program végrehajtásához a bizottság 40 milliárd eurónyi forrást kér a kormánytól, mellyel Németország azon régióiban segítenék a zöldenergiára való átállást, ahol a szénbányászat és a szénenergia-ipar még mindig óriási szerepet játszik. A bizottság azt is szeretné, ha a kormány megvédené a háztartásokat az energiaárak majdani megugrásától, mely mindenképpen együtt fog járni a szénkivezetéssel. Ez további 2 milliárd euróba kerülne a Berlinnek - évente.

A szénipar az egyik legnagyobb kibocsátója az üvegházhatású gázoknak. Németországot a még mindig jelentős iparágáért sok bírálat éri, mondván, nem nevezhetik magukat a klímaváltozás elleni harc egyik vezetőjének, ha még mindig ennyi szenet használnak, és a zöldítésért kampányolók akarata ellenére nem hajlandóak 2030-ig kivezetni a környezetre káros energiaforrást. Ugyanakkor az ország már korábban döntött a másik nagy emissziójú ágazat, az atomenergia 2022-ig való kivezetéséről.

A Szénbizottság tervezetét azonnal üdvözölték a németországi zöld csoportok, ugyanakkor a helyi Greenpeace hozzátette: 2038 túl távoli időpont, a program sebessége számukra nem elfogadható.

A szén- és lignitenergia óriási részét adja az ország energiamixének, tavaly majdnem 40 százalék volt az arányuk. A lignitipar különösen fontos a németeknek, a bányászat rengeteg embernek ad munkát az ország gazdaságilag gyengébb keleti felében.

Németország tavaly vállalta, hogy 2030-ig 60 százalékkal csökkenti széndioxid-kibocsátását, az 1990-es értékeket alapul véve. Ez a cél azonban nem tűnik tarthatónak, mert azt már elismerték, hogy a 2020-as rész-célkitűzést már valószínűleg nem fogják elérni. Ennek a feszültségnek a feloldására állította fel Merkel a Szénbizottságot, melynek február elsejéig volt ideje arra, hogy összehozza a programot, melyet most, csaknem egy teljes héttel korábban sikerült végelegesíteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.