2019. január 26. 12:41
mfor.hu

A projektért felelős bizottság 40 milliárd eurós csomagot kér a kormánytól, hogy megkönnyítsék a zöldenergiára való átállást.

Németország 2038-ra bezárja az összes szénerőművét, áll abban a tervezetben, melyet egy péntek este kezdődött, maratoni tárgyalás után szombat kora reggel fogadott el az Angela Merkel által kinevezett Szénbizottság, írja a Financial Times. A program végrehajtásához a bizottság 40 milliárd eurónyi forrást kér a kormánytól, mellyel Németország azon régióiban segítenék a zöldenergiára való átállást, ahol a szénbányászat és a szénenergia-ipar még mindig óriási szerepet játszik. A bizottság azt is szeretné, ha a kormány megvédené a háztartásokat az energiaárak majdani megugrásától, mely mindenképpen együtt fog járni a szénkivezetéssel. Ez további 2 milliárd euróba kerülne a Berlinnek - évente.

A szénipar az egyik legnagyobb kibocsátója az üvegházhatású gázoknak. Németországot a még mindig jelentős iparágáért sok bírálat éri, mondván, nem nevezhetik magukat a klímaváltozás elleni harc egyik vezetőjének, ha még mindig ennyi szenet használnak, és a zöldítésért kampányolók akarata ellenére nem hajlandóak 2030-ig kivezetni a környezetre káros energiaforrást. Ugyanakkor az ország már korábban döntött a másik nagy emissziójú ágazat, az atomenergia 2022-ig való kivezetéséről.

A Szénbizottság tervezetét azonnal üdvözölték a németországi zöld csoportok, ugyanakkor a helyi Greenpeace hozzátette: 2038 túl távoli időpont, a program sebessége számukra nem elfogadható.

A szén- és lignitenergia óriási részét adja az ország energiamixének, tavaly majdnem 40 százalék volt az arányuk. A lignitipar különösen fontos a németeknek, a bányászat rengeteg embernek ad munkát az ország gazdaságilag gyengébb keleti felében.

Németország tavaly vállalta, hogy 2030-ig 60 százalékkal csökkenti széndioxid-kibocsátását, az 1990-es értékeket alapul véve. Ez a cél azonban nem tűnik tarthatónak, mert azt már elismerték, hogy a 2020-as rész-célkitűzést már valószínűleg nem fogják elérni. Ennek a feszültségnek a feloldására állította fel Merkel a Szénbizottságot, melynek február elsejéig volt ideje arra, hogy összehozza a programot, melyet most, csaknem egy teljes héttel korábban sikerült végelegesíteni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.