Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Nem mutatkozik javulás a demográfiai mutatókban, hiába a tengernyi pénz, amit a gyerekvállalás ösztönzésére fordítottak.

Júliusban elstartolt a kormány Családvédelmi Akcióterve, amely számos pénzügyi ösztönzőn keresztül próbál javítani Magyarország demográfiai helyzetén. A babaváró hitel, illetve a lakhatással kapcsolatos költségterhek enyhítése mind azt a célt szolgálják, hogy minél több gyermek szülessen.

Ez tehát most az elsőrendű politikai cél, de a jelek szerint nem minden kormányzati politikus osztja azt a véleményt, hogy pusztán anyagi támogatásokkal sikerülhet érdemben fordítani a folyamatokon. Az előző Orbán-kormány egyik erős embere, Lázár János beszélt ki a kánonból pár napja a parlamentben, egy másik témában tartott felszólalásában.

Az egykori miniszter ezúttal a nemdohányzók védelmében eljáró miniszterelnöki biztosként kapott szót a Tisztelt Házban. Lázár levezette, hogy milyen súlyos halálozási tényező ma Magyarországon a dohányzás - a tavaly elhunyt 130 ezer emberből 20-22 ezernél lehetett visszavezetni e káros szokásra az elhalálozást - és ennek kapcsán hozta szóba a demográfiai folyamatokat.

Szó szerint idézzük a biztost:

"Látható kormánypárti és ellenzéki képviselőtársaim számára, hogy a kormányzat, a végrehajtó hatalom milyen erőforrásokat mozgósít annak érdekében, hogy a születésszámot megpróbálja növelni. Magyarországon az elmúlt években 90-92 ezer gyermek született, születik, és folyamatosan növekvő számban, mintegy 130 ezren halnak meg. A kettő közti különbség eltűntetése szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hiszen százmilliárdos erőforrások éves megmozdítása árán tudjuk, reményeim szerint néhány ezerrel növelni majd a gyermeket számát. Óriási eredmény lenne, hogyha ebben a ciklusban elérnénk azt, hogy 95-96 ezer gyerek születne. De vannak demográfusok, akik pesszimisták ennek az intézkedésnek a hatékonyságával kapcsolatban"

A közösségi oldalra felkerült video elején hallható a szöveg:

 

Ezek után tért ki arra a gondolatmenetében, hogy a születések mellett érdemes lenne a halálozási okok közt kiemelkedő helyen szereplő dohányzás visszaszorításával is tenni a demográfia javítása érdekében. A 130 ezer ember közül 30-35 ezren daganatos betegségekben hunynak el, közülük 10 ezren tüdőrákban. Lázár János szerint a tüdőrák, a mellrák és a vastagbéldaganat adja a háromnegyedét az összes, daganatos betegségre visszavezethető elhalálozásnak. Ezért a biztos fontosnak tartja a lakossági szűréseket, akár a munkvállalókat a társadalombiztosítási rendszer keresztül, akár a munkaadókat az adórendszeren keresztül ösztönözve erre. Mint mondta, nemcsak a születésszámot lehet növelni pénzügyi beavatkozással, hanem a halálozások számát is csökkenteni lehetne.

Nem lehet nem kihallani az egykori miniszter szavaiból a szkepticizmust a gyerekvállalást célzó, leginkább anyagi ösztönzőkre építő támogatási politika eredményeit illetően. A kemény szavak ráadásul akkor hangoztak el a parlamentben, amikor már napok voltak csak hátra a babaváró hitel (10 millió forint szabad felhasználású, a feltételek teljesítése esetén vissza nem térítendő hitel), a jelzáloghitel törlesztés támogatása, a CSOK-könnyítések bevezetéséig. A babaváró hitel összességében 26 milliárd forint kiadással jár 2020-ban, a falusi CSOK-ra 60 milliárdot terveztek be, a többgyermekes családok jelzáloghiteleinek elengedésére 16,5 milliárdot, hogy csak néhány tételt említsünk a jövő évi büdzséből.

Mfor-vélemény: Emlékezetes, hogy Matolcsy György az évtized elején, még mint nemzetgazdasági miniszter, a személyi jövedelemadó egykulcsossá tételétől várta, hogy beindul a babaáradat, ám ez akkor elmaradt. Tény, hogy a kormány a leggyorsabban a pénzügyi támogatásokon keresztül képes beavatkozni a demográfiai folyamatokba, korrigálni az irányt, ám mellette szükség van a családok jövőképét érdemben befolyásoló ágazati politikák - oktatás, egészségügy, munka - összehangolt és a társadalompolitikai cél alá rendelt átszervezésére is, hogy a leendő szülők ne csak a jelen, de a jövő miatt is nyugodtak lehessenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.