<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Augusztus végéig már több mint 340 milliárd forint értékű szerződés született a Magyar Nemzeti Bank április 20-ától elérhető kedvezményes hiteleire - derül ki laptársunk, a Piac&Profit által készített körképből. 

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került kis- és középvállalkozások április 20-ától igényelhetik az azt kínáló húsz kereskedelmi banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által két héttel azt megelőzően meghirdetett kedvezményes hitelt. 

Jelentős a kereslet. Fotó: mnb.huJelentős a kereslet. Fotó: mnb.hu

A hitelek népszerűségét tükrözi, hogy az első két hónapban már mintegy 1500 vállalkozással több mint 2 ezer NHP Hajrá-hitelszerződést kötöttek a hazai hitelintézetek, összesen mintegy 100 milliárd forintos értékben - tette közzé az MNB július elején.

A következő két hónapban sem lankadt a kereslet, sőt az még fokozódott is - derül ki laptársunk, a Piac&Profit legfrissebb körképének adataiból. Ezek szerint a hitelszerződések száma augusztus végéig megduplázódott, vagyis az időarányos növekedési dinamika kitartott. A leszerződött NHP Hajrá-hitelek összértéke azonban megugrott, az már a 340 milliárdot is elhagyta (ez valamivel magasabb lehet, hiszen laptársunk érdeklődésére a 20 bank nem mindegyike reagált, a hitelek túlnyomó többségét nyújtó nagybankok azonban igen, így a teljes összeg nem lehet sokkal magasabb).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Abból, hogy a hitelek összértéke sokkal jobban nőtt, mint a szerződések darabszáma, arra lehet következtetni, hogy az egy felvevőre jutó hitelek jelentősen emelkedtek.

Így összejöhet az MNB azon célja, miszerint az NHP Hajrá-hitelszerződések értéke 2020 végére elérje az 1000 milliárdos forintos lélektani határt.

További részletek a Piac&Profit szeptember 3-án, csütörtökön megjelent nyomtatott számában olvashatók. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.