<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		
		


		
		

A járandóságok felzárkóztatása a létminimumra mintegy 435 ezer ember érintene. Van mit tenni: a KSH idei kimutatása szerint az átlagos nyugdíj mindössze négy megyében és a fővárosban magasabb, mint az országos átlag.

A 2022-es országgyűlési választás egyik vezető kampánytémája a nyugdíjasok helyzete, az elmúlt hetekben az ellenzéki és kormánypártok egyaránt kifejtették álláspontjukat idősebb honfitársaink járandóságaival, megélhetésével kapcsolatban.

A Fidesz a 13. havi nyugdíj visszavezetésével kampányol, emellett pedig a törvényben garantált más kifizetéseket (mint a tervezettnél magasabb infláció miatt szükségszerű kompenzációt, valamint a tavalyi alacsony bázis miatt dinamikus idei gazdasági növekedés miatt járó prémiumot) is a kormányzás érdemeként állítja be.

A másik oldal nem kevésbé merész kijelentéseket tesz – derül ki az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek tévévitájának otthont adó ATV beszámolójából -, melynek része a férfiak nyugdíjba engedése 40 év szolgálati idő után (hasonlóan a nőknél már élő intézkedéshez, amely nem köti az öregségi korhatár betöltéséhez a nyugdíjba vonulást ebben az esetben). De még nagyobb kihívást jelenthet a társadalombiztosítási rendszernek az a Karácsony Gergely főpolgármesterhez köthető javaslat, amely szerint a létminimum szerint kellene megállapítani a legalacsonyabb nyugdíj összegét.

Karácsony Gergely főpolgármesterKarácsony Gergely főpolgármester

Mennyi az annyi?

Jelenleg minimum 28 500 forint illeti meg az öregségi korhatár feletti nyugdíjasokat. Bár a Központi Statisztikai Hivatal sok éve nem tesz közzé már adatot, de egyéb számítások rendelkezésre állnak, melyek szerint mostanra a létminimum összege egy felnőttre esően bizonyosan meghaladta a havi 100 ezer forintot.

Vagyis az ellenzéki kezdeményezés alapján, egy választási siker esetén ennél alacsonyabb összegben nem lehetne nyugdíjat megállapítani. Nézzük, mit jelent ez a számok nyelvén.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.