<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Visszamenőleges nyugdíjkiegészítést, a nyugdíjak értékének megőrzését is követeli a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET).

Novemberre 4,1 százalékos visszamenőleges nyugdíjkiegészítést, januárban pedig az infláció mértékétől függően legalább 8 százalékos év elejei nyugdíjemelést követel az idős korosztály számára a NYUSZET.

Ezt azzal indokolják, hogy az első fél évben fokozatosan elszabadult az infláció Magyarországon, és a következő hónapokban tovább gyorsuló áremelkedési hullám várható.

A szervezet közleménye szerint az eddig tapasztalható folyamatok alapján az idei infláció várható értéke 13 százalék. A nyugdíjasok elvárják, hogy a kormány a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 4,1 százalékkal emelje. Ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023. januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete 5,2 százalékos fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális. Az MNB júniusban kiadott jelentésében 6,8-9,2 százalék közötti inflációval számol. Ennek alapján a januári emelés mértékét legalább 8 százalékban lehet reálisan megállapítani.

A nyugdíjas szervezetek még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben. A vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek árának elképesztően gyors emelkedése méltatlan helyzetbe hozza az alacsony nyugdíjból élőket. Ezért a 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további 4 százalékkal indokolt emelni, mert az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában az élelmiszereknek a súlya ezt indokolja.

Mint írják Európai Unió tagországai között a magyar infláció a felső harmadban van, és ami különösen problematikus, hogy ezen belül az élelmiszerek árának emelkedése az első három között van, és ugyanez a helyzet a maginflációs mutatóval, amely a többi tagországhoz képest kiemelkedően magas.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.