Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	
mfor.hu

A mai tájékoztatót Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős államtitkára tartotta, aki sajnálatát fejezte ki az első halálos áldozat miatt, egyúttal azt javasolta az újságíróknak, hogy ne oknyomozzanak, inkább higgyenek a járványügyi szakembereknek.

A járvány sem országok, sem emberek között nem válogat, a cél még mindig a hazai járvány terjedésének lassítása, a csoportos megbetegedések megelőzése. Mivel új típusú vírussal és betegséggel állunk szemben, tőlünk is új típusú hozzáállást követel meg a helyzet. Kovács Zoltán ismételten felhívta arra a figyelmet, hogy a higiénés szabályok betartása mellett azzal teszünk a legtöbbet, ha az Operatív Törzs által meghozott intézkedéseket követjük.

„A vírus terjedésének megakadályozásának leghatékonyabb módja az egyéni felelősség. Ezért például az intézménylátogatási tilalom alatt álló gyerekek és fiatalkorúak valóban maradjanak otthon és ott tanuljanak, minimalizálja a találkozóik és utazásai számát” - mondta az államtitkár.

Kovács Zoltán államtitkárKovács Zoltán államtitkár

Továbbra is a legveszélyeztetebb társadalmi csoport az időseké, ezért senki ne játssza ki a szabályokat, senki ne „trükközzön”, mert veszélybe sodorhatja ezzel az időseket. Az államtitkár kitért arra az általa sajtóban történő találgatásnak nevezett információra is, miszerint Pintér Sándor belügyminiszter megfetőzödhetett-e a marokkói vendégétől, aki azóta regisztrált beteg lett. A belügyminiszter és kontaktjai alávetették magukat a mintavételnek, sőt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium érintettjei is. Hétfőn lesznek meg a teszteredmények.  

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs központi ügyeletének vezetője arról számolt be, hogy hét új fertőzött van. A határellenőrzések folyamán 907 magyart helyeztek hatósági házi karanténba, 46293 beutazót ellenőriztek. Kettőre emelkedett azoknak a száma, akit kórházba kellett a határról szállítani. Akit hatósági házi karantéba utasítanak, azok bekerülnek a rendőrségi adatbázisba, hogy ellenőrizhetők legyenek. Ennek köszönhető, hogy megtörtént az első rendőri intézkedés is, amikor az egyik állampolgárt épp egy vendéglátóhelyen értek el a rendőrök, és intézkedni kellett vele szemben. Aki fertőzött betegként megszegi a tilalmakat, bűntényt követ el, aki a hatósági házi karantént szegi meg, az szabálysértést.  

Fontos, hogy egy új mobilkórház építése kezdődik meg holnap Kiskunhalason, amire akkor lesz szükség, ha a fővárosi kapacitáscsökkenés miatt szükség lesz rá.  

Újságírói kérdésre, miszerint ha Pintér Sándornál egyből elvégezték a tesztet, akkor másnál hasonló indokoltsággal miért nem, azt felelte az államtitkár, hogy nem kell okosabbnak lenni, mint a járványügyi szakembereknek, akik éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy a nemzetközi és a magyar protokollnak megfeleljenek, s hozzátette:

„Nem kell szenzációt keresni mindenben, a járványügyi szakemberek jobban tudják, mint az újságírók. Nem kell oknyomozást folytatni, csak hiteles tájékoztatást nyújtani”.

Arra szintén nem érkezett válasz, hogy a Szent Imre Kórházban, tüdőgyulladásban elhunyt 99 éves nőnél elvégezték-e a koronavírus-tesztet. A Magyar Orvosi Kamara mai javaslatával kapcsolatban elhangzott, hogy megvannak azok a csatornák, amelyeken el lehet juttatni a javaslatokat, a MOK sajtón keresztüli üzengetésére, politikai haszonszerzésére ebben a helyzetben nincs szükség. Azt viszont megtudtuk, hogy a Jahn Ferenc Kórházban vizsgált koronavírusos beteg miatt több egészségügyi dolgozó is karanténba került. Arra pedig, hogy Szaniszló Sándor, a 18. kerületi DK-os polgármester a saját Facebook oldalán tette ki az első halálos áldozat hírét, kijelentette, hogy tartózkodjon attól, hogy túllépje a hatáskörét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.