TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.

Dr. Müller Cecília országos tisztfőorvos mint mindig, ma is a friss adatokkal indított: 989 fővel emelkedett a beazonosított fertőzött személyek száma, ám ez nem teljes adat, mert az egyik egyetem jelezte, hogy informatikai problémák miatt nem tudta a Nemzeti Népegészségügyi Központba beküldeni az adatait, de a holnapi számokhoz majd hozzáadódnak. Az összes magyar fertőzőtt száma a pandémia óta 48 757 fő. Az elhunytak száma nagyon magas, 38 fővel emelkedett a számuk.

Még senki nem tagadta meg az átvezénylést. Fotó: mfor Még senki nem tagadta meg az átvezénylést. Fotó: mfor

„Szükségszerűen növekszik az elhunytak száma, hiszen 4-5 öt hete már mondtuk, hogy a pozitív esetek emelkedésével az elhunytak száma is emelkedik, s most ezt sajnos tapasztalhatjuk is.”

Továbbra is jellemzően egy vagy több krónikus betegségben szenvedtek az elhunytak, akik 40-90 év közöttiek voltak. Az aktív betegek 40 százaléka budapesti. 1960 főt kórházban ápolnak, 197 ember lélegeztetőgépen van.

„Valamennyi adat növekszik, de az egész világon nagyfokú emelkedés tapasztalható” – mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint a WHO is arra int mindenkit, hogy nehéz időszak előtt állunk. Tavasszal is az volt a fontos, hogy a járványgörbét laposítsuk, és most is ezen vagyunk, ezért nem javasoljuk a tömeges rendezvényeket, de nem csak az október 23-i ünnepségeket, de más eseményeket is mérsékelni kell - fűzte hozzá.

Mindjárt itt az őszi szünet, köszönet a pedagógusoknak az eddigi áldozatos munkájukért. Jelenleg 46 óvódában és 21 iskolában van rendkívüli szünet, és 153 osztályban, valamint 17 iskolában zajlik digitális oktatás. Az őszi szünetben fertőtlenítő nagytakarítás lesz az iskolákban.  

A 41-42. hetet összehasonlítva 18 százalékos az emelkedés a fertőzésnél. Kicsit eltolódott a korosztályok érintettsége, a 42. héten a 40-49 évesek aránya 20 százalékra emelkedett, míg a 65 éven felüliek érintettsége 15 százalékkal lett nagyobb. A fertőzöttek átlagéletkora 44,4 év. A gyermekek továbbra is kevésbé érintettek, a fertőzöttek 4,6 százalékát teszik ki csupán. Továbbra is a főváros vezet a fertőzöttségben, majd Pest megye, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a legkevesebb fertőzés pedig Tolna és Bács-Kiskun megyében tapasztalható. A férfi-női arányban apró elmozdulás történt, a nők felé tolódott, jelenleg 52 százalék az arányuk.

Kiszállították minden praxisba az influenza elleni védőoltást, amely első körben a krónikus betegeknek, illetve a 60 év felettieknek ajánlott. A gyermekek részére is biztosított, tehát nem kell vényre felírni, hiszen térítésmentes mindenkinek. Fél éves kortól adható be, de 3 éves korig másfajtát kapnak, mint a felnőttek. Az üzemorvosokat is ellátják, ha igénylik.

Kiss Róbert, az op. törzs. központi ügyeletének vezetőhelyettese arról tájékoztatott, hogy ismeretlen személyek fehér öltözetben fertőtlenítést akarnak végezni. Önkormányzati iratot mutatnak be, amivel ingatlanokba akarnak belépni. Tudni kell, hogy erről mindig a tisztifőorvos rendelkezik, de csak szükség esetén rendelik el, általában árvízek vagy szennyvíz-problémák esetén, és előre értesítik erről a lakástulajdonosokat is. Ha enélkül akarna valaki belépni, tájékozódjanak a lakástulajdonosok, s ne engedjenek be bárkit.

Az elmúlt 24 órában 35 rendőri intézkedés történt. Tömegközlekedési eszközökön a maszk elhagyása miatt 7 esetben, a kereskedelmi egységekben 28 intézkedés történt.  

A tranzitszabályok megsértése miatt az elmúlt napon 33 rendőri intézkedés történt a korridorokon, ahol helyszíni bírságokat szabtak ki. Tegnap 3299 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 24780 fő van karanténban.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy:

  • ha Romániából Magyarországra utaznak családlátogatásra a határtól 30 kilométeren belül, akkor nem kell karanténba vonulniuk a Romániába visszatérőknek
  • a rossz idő beálltával meg kell oldani a zárt tornatermekben zajló testnevelési órákat
  • a legtöbb járványügyi szabályszegés a kereskedelmi egységekben történik
  • Müller Cecília még nem hallott olyan orvosról, aki megtagadta volna az átvezénylést Magyarországon, és emlékeztetett a hippokratészi esküre is, egyúttal köszönetét fejezi ki feléjük
  • Antigén gyorstesztekkel látták el a mentőautókat, ez egy új diagnosztikai lehetőség, ami szinte ugyanolyan eredményesen használható diagnosztizálásra
  • a járványhelyzet alatt 909 fő egészségügyi dolgozót vezényeltek át, köztük intenzív-aneszteziológusokat, intenzív szakápolókat és pulmonológusokat

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.