2020. június 5. 11:54
mfor.hu

De a hozzátartozók nem lehetnek jelen az iskolaépületben, csak az udvaron vagy az iskola kerítésén túl. A kórházakban egyelőre nem oldják még fel a látogatási tilalmat - hangzott el a mai tájékoztatón. 

A szomszédos országokkal történt egyeztetések eredményeként ma hatályba lépett az Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából átlépőkre vonatkozó rendelet, miszerint hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek be Magyarországra ezen országok állampolgárai, illetve az ezen országokból hazatérő magyar állampolgárok is - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az operativ törzs központi ügyeletének munkatársa. 

Az autós könnyűzenei koncertekkel kapcsolatos pozitív tapasztalatok miatt úgy döntöttek, hogy az eredeti rendelettől eltérően mégis megtarthatók.

2190-re emelkedett az elektronikusan regisztrált karantén-lakók száma. Jelen pillanatban 854 főt ellenőriznek a mobil applikáción keresztül a karanténban, s 422-re emelkedett a veszélyhelyzet alatti magatartás-szabályszegés miatt indított büntetőeljárások száma.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: lehet ballagni! Fotó: mti Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: lehet ballagni! Fotó: mti

Továbbra is kedvező járványügyi helyzet van Magyarországon, mindössze 16 új pozitív esetet regisztráltunk – kezdte tájékoztatóját Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos. 3 fő hunyt el az elmúlt 24 órában, így összesen 542 fő az elhalálozottak száma, ugyanakkor 2245-en már meggyógyultak. A jelenleg fertőzöttek közül 41 százalék budapesti, 59 százalék vidéki. 397 fő van kórházban, 21 fő lélegeztetőgépen.

1183 aktív beteg van jelenleg hazánkban, ebből a TOP-5 megye: Budapest, Pest megye, Zala megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye.

A kedvező folyamatok miatt június 3-án lépett életbe a szociális intézményekben a látogatási tilalom részleges feloldása, tehát az idősotthonok ismét látogathatók, illetve fodrász, manikűrös és pedikűrös is beléphet a lakókhoz. A kórházakban még nem oldják fel a látogatási tilalmat.

Lehetőség van a ballagások megtartására is a megfelelő szabályok betartásával, de a hozzátartozók nem lehetnek bent az iskolákban, csak az udvaron.

„A járványügyi éberségünket folyamatosan fent kell tartanunk” – kezdte válaszát az országos tisztifőorvos arra a kérdésre, hogy a gyerekek körében nincs-e már fertőzött, aztán jött az érdemi rész: jelenleg 15 aktív fertőzött van a 14 év alatti gyerekek között.

  • Horvátországból érkezve még mindig karanténba kerülnek a magyarok
  • Többen vélekednek úgy, hogy szezonálissá fog szelidülni a koronavírus, de erre nincs még bizonyíték
  • Arra az újságírói kérdésre nem kaptunk egyértelmű választ, hogy ha a vírus a melegebb időjárásban jobban pusztul, miért van mégis jelen a forróbb éghajlatú országokban

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.