Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs központi ügyeletének helyettese a rendőri intézkedésekkel kezdte a tájékoztatót.

Ebből kiderült, hogy a maszkviselés hanyagolása miatt 166 fővel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában, emiatt egyébként eddig összesen 19 695 fővel jártak el. A tegnapi esetek közül 64 fővel szemben szabálysértési eljárás indult, a többieket figyelmeztették vagy helyszíni bírságot vetettek ki rájuk. 143 fő a 10 ezer fővel nagyobb településeken elrendelt maszkviselésnek nem tett eleget. 5 fő nem viselt a tömegközlekedési eszközökön maszkot.

Az oltások ütemét a szállítmányok határozzák meg. Fotó: mtiAz oltások ütemét a szállítmányok határozzák meg. Fotó: mti

18 fő a kereskedelmi és vendéglátóipari egységekben nem viselt maszkot, emiatt eddig összesen 702 rendőri intézkedés történt. Tegnap 455 rendőri intézkedést kellett a rendőröknek végrehajtaniuk  a kijárási tilalom miatt, valamint a csoportosulási és gyülekezési jog megsértése miatt, s mindössze 1 fő nem tarotta be a kutyasétáltatás miatt megszabott 500 méteres távolságot a lakóhelyétől. 

A korridorokon 54 rendőri intézkedés történt, a hatósági házi karanténok közül 12 345 ellenőrzést végeztek. Tegnap 2819 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen ezek száma: 25 678 darab. 

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője arról beszélt tájékoztatójában, hogy a vakcináció új szakaszba érkezett, mivel itt vannak már az első vakcinák, s újabbak is várhatóak.

Jelenleg két oltóanyag rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével, a Pfizer-BioNTeché, és a  Modernáé. A Pfizer-vakcina december 26-án, míg a Modernáé január 12-én érkezett Budapestre. Ezzel kapcsolatban az osztályvezetőnő úgy fogalmazott:

"A vakcináció üteme jól, talán túl jól is halad".

Eddig 130 ezer ember oltására elegendő adag érkezett, 106 ezer fő meg is kapta az oltást. Döntően egészségügyi dolgozók, de a szociális otthonokban dolgozók is kaptak belőle. Jövő hét kedden érkezik a következő adag vakcinaszállítmány Magyarországra. Addig is hétvégén újabb mobil oltócsapatok mennek az idős otthonokba.

Tehát az érkező vakcina-szállítmányok határozzák meg az oltási ütemezést, ezért döntött úgy a kormány, hogy az uniós beszerzéseken kívül máshonnan is importál, hogy felgyorsítsák az ütemezést. 
Addig is arra szólítanak fel mindenkit, hogy regisztráljoni, ha szeretne kapni oltást. A regisztrálók e-mailben kapnak tájékoztatást. 

A legfrissebb járványügyi adatok szerint 1513- fővel emelkedett az aktív fertőzöttek száma, így összesen 349149 főnél regisztrálták. 111 idős, krónikus beteg meghalt, de az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken. Jelenleg 4600 főt ápolnak kórházban, s 337-en szorulnak lélegeztetőgépre. 

Az orosz vakcina engedélyezésének időpontját firtató újságírói kérdésre az a válasz hangzott el, hogy december végén 3000 orosz vakcina érkezett, amit komoly munka megvizsgálnia a hatóságoknak.
Az elmúlt hétvégén a 150 főnél nagyobb létszámú idősotthonokban oltottak, ezen a hétvégén a kisebb intézményekben oltanak a Moderna vakcinájával, erre 3400 fő jelezte előzetesen az igényét.
A január 23-i középiskolai központi írásbeli felvételikkel kapcsolatban elhangzott, hogy a járványügyi szabályok betartásával zajlanak majd, az ismert higiénés szabályok mellett. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.