Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A mai tájékoztató legfontosabb bejelentése szerint a hétvégén már hat mobil tesztállomás fogja fogadni betegeket, és újabb influenzaszállítmány érkezik a háziorvosokhoz, és azt is megtudtuk, hogy tegnap meghekkelték a koronavirus.gov.hu oldalát.

Kiss Róbert az operatív törzs ügy. központ vezetőhelyettese a kijárási tilalommal és az utcán való maszkviseléssel kapcsolatban elmondta, hogy 18 személlyel szemben intézkedtek a közterületi maszkhasználat szabályainak megsértése miatt, s 327 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése kapcsán. Azzal a 147 településsel, ahol 10 ezer főt meghaladja a lélekszám, az operatív törzs felvette a polgármesterekkel a kapcsolatot. Ezek a polgármesterek saját hatáskörben dönthetnek az utcai maszkviselésről. Az új szigorító intézkedések ellenőrzését ezeken a településeken is a rendőrség látja el, de a honvédség is közreműködhet.

Senki ne álljon sorba az új szűrőbuszoknál! Fotó: mtiSenki ne álljon sorba az új szűrőbuszoknál! Fotó: mti
A tömegközlekedési eszközökön, azok várótermeiben és a kereskedelmi egységekben az utóbbi napban 70 fővel szemben intézkedtek.

A kijárási tilalom alól az egyik kivételt a munkavégzés jelenti, amit munkáltatói igazolással kell igazolni. Ennek mintája megtalálható a kormányzati portálon, de ha ettől eltérő formátumban készítik el az igazolást, azt is elfogadják a rendőrök.

Tegnap országosan három helyen kellett üzletet kellett bezárni, mert nem tartotta be a maszkhasználati szabályokat, Budapesten pedig egy VI. kerületi mobilüzletet zártak be 30 napra emiatt.

A humanitárius korridorokon 46 rendőri intézkedés történt az elmúlt 24 órában, valamint 15 662 helyszíni karanténellenőrzés. Tegnap 5437 karantént rendeltek el.  

Tegnap meghekkelték a koronavirus.gov.hu oldalát, de ma már működik.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette:

„Európa küzd a járványkezeléssel, de Magyarországon fokozatosan vonjuk be az intézményeket és kapacitásokat, hogy elkerüljük az ellátó rendszer teljes összeomlását.”

A napi adatokkal folytatta, 5097 fővel emelkedett az aktív fertőzöttek száma, s 99 beteget elvesztettünk, ezzel 2883 fő halt meg eddig a járványban. Az átlagéletkor továbbra is 76 év. 6697 főt ápolnak kórházban, és 518-an vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is emelkedő szakaszban van a járvány, ezért kell minden óvintézkedést betartanunk. Ezért a megelőzésre tovább is alkalmazzuk a már jól ismert szabályokat: maszk, kézhigiéné, távolságtartás.

Kiemelte, a tegnap a Nemzeti Népegészségügyi Központba beérkezett panaszt, miszerint fiatalabb aktív dolgozók lázcsillapító tablettával átcsusszannak az infrakapun a munkahelyükön.

„Volt idő, mikor sikk volt szuperdolgozónak lenni, ez ma már életveszélyes. Szuperdolgozó helyett ne váljunk szuper vírusterjesztővé!” – figyelmeztetett a tisztifőorvos.

Mindeközben mobiltesztelő állomások kezdték meg működésüket, ezek alapvetően a korábbi szűrővizsgálatokon igénybevett szűrőbuszok. Tegnap 2, ma már 4, a hétvégén 6 helyszínen lesznek jelen. A buszok kapacitását és a tesztek levételét változatlanul azok a szabályok alapozzák meg, amik érvényesek. Senki ne álljon sorba, mert azok vehetik igénybe, akik részére a háziorvos korábban vizsgálatot rendelt meg. A mentőszolgálat munkatársai veszik fel a kapcsolatot az igénylőkkel, ők keresik majd. Ez nem egy szabadon igénybevehető lehetőség, hanem a központi tesztelés része. Ezek antigén gyorstesztek, de beszállítják PCR-teszre is a mintákat.

A szennyvízvizsgálat nem mutat jó eredményeket, számos helyen emelkedik az országban az örökítő anyagának a detektálása és a koncentrációja, úgy mint Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjában, Székesfehérváron és Szolnokon, ami azt jelenti, hogy 8-10 nap múlva a fertőzöttek száma is nőni fog.

Azokban a kórházakban, hol eddig nem kezeltek COVID-betegeket, tapasztalcserét és gyakorlati képzést indítottak.

És a végére tartogatta a jó hírt a tisztifőorvos: ma újabb influenzavakcinák kiszállítása történt meg mindkettő féléből, azaz a felnőtteknek és a gyerekeknek valóból is.

„Folyamatosan figyelem az oltások fogyását, és ezek alapján a felnőtt oltóanyag a korábbi mennyiség 65 százalékát használták fel, a gyerekvakcinából 10 százalék fogyott, de most mégis érkezett új szállítmány” – tette hozzá Dr. Müller Cecília.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.