2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.

A kormány mindenkinek ajánlja, ezért október 1-jétől mindenkinek ingyenessé tette az influenza elleni oltást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint a tavalyi influenzaszezonban 2020. január végéig az ingyenes vakcinák 53,3 százalékát – nem egészen 640 ezer adag oltóanyagot – használtak fel a háziorvosok. Egy évvel korábban pedig ennél is kevesebben, mindössze 628 ezren kértek védőoltást. Most azonban a háziorvosok arról számolnak be, hogy a praxisukba érkezett oltóanyagok háromszorosára lenne igény.

A miniszterelnöknek már jutott. Fotó: mti
A miniszterelnöknek már jutott. Fotó: mti

Az évi legyártott 1,3 millió mennyiség eddig bőven elég volt, kivételt ez alól csak a 2009-es év jelentette, amikor 2,3 millió embert oltottak be madárinfluenza ellen – írja a Népszava. Ezt leszámítva az előállított mennyiség 50-70 százaléka fogyott el, most azonban az látszódik, hogy ez messze nem lesz elég a Sanofival legyártatott darabszám.

Még a 100 ezer adag Vaxigrip Tetra vakcina is kevés lehet, amit a kormánynak most sikerült közvetlenül a gyártótól megvásárolnia, és eddig recept és térítés ellenében a gyógyszertárakban volt megvásárolható. Ez annyiban más, mint a hazai influenza-elleni vakcina, hogy míg előbbi 3, addig a Sanofi készítménye négy influenza törzs ellen nyújt védelmet. Továbbá a Vaxigrip a 6 hónap és 3 év közötti korosztálynak is adható, ezzel szemben a hazai gyártású 3Fluart oltóanyaggal csak az ennél idősebbek olthatók. A gond az, hogy a vérhígító terápiában részesülőknek nem adható izomba injekció, tehát csak a bőr alá adható Vaxigripre van szükségük. Ők ezt eddig kiválthattak a patikákban, de jelenleg hiánycikk a patikákból, s még a háziorvosok sem tudnak beszerezni betegeiknek.

A Nemzetközi Oltóközpont a nagy érdeklődés miatt előjegyzési akciót indított influenzaoltásra, de a napokban arról tájékoztatta pácienseit, hogy az influenza elleni oltás külföldről megrendelt kontingense megérkezett ugyan az országba, de „kormányzati okokra” hivatkozva leállította a szállítást a gyártó. Kérdés, hogy ez a mennyiség, az állam utólag lefoglalt 100 ezer darab Vaxigrip-vakcinája 200 ezer három év alatti gyereknek, illetve speciális krónikus betegnek miképpen lesz elég?

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!