3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

A mai tájékoztatón megtudhattuk, hogy holnap startol a 16-18 évesek oltási kampánya, a várandósok oltási ajánlásában pedig változás történt.

„Már 4,9 millióan regisztráltak oltásra. Ebből 4 391 794 fő kapta meg az első adag védőoltását, 2 559 041 fő pedig a másodikat is” – kezdte tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A várandósok a 36. hétig megkaphatják a második oltásukat. Fotó: MTIA várandósok a 36. hétig megkaphatják a második oltásukat. Fotó: MTI

Folyik a munka a háziorvosi rendelőkben, az oltópontokon és a honvédség oltóbuszain is. Ez utóbbiak jelenleg borsodi kistelepüléseken járnak. Eddig 9 megyében, 81 településen, 18 ezer főt oltottak be. Jelenleg az egydózisú Janssen vakcinával oltanak a praktikusság miatt, de ma érkezik 64 800 adag Moderna, holnap pedig 67 200 AstraZenaca vakcina is.   

Egyre kedvezőbben alakulnak a járványügyi adatok, köszönhetően elsősorban a védőoltásoknak és a járványügyi szabályoknak. Kórházban 3 ezer fő alá esett az ápoltak száma, 361 fő lélegeztetőgépre szorul, 96 fő hunyt el.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy az oltópontokon továbbra is lehet időpontokat foglalni, de csakis regisztráció után. Jelenleg Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik áll rendelkezésre. Ma estig a 16-18 éves fiatalok is tudnak még foglalni, akik előzetesen beregisztráltak. A beregisztrált fiatalok 90 százaléka már foglalt időpontot, de a hiányzó 10 százaléknak is fontos lenne foglalnia. Emlékeztetőül elmondta: a fiatalok ne felejtsék otthon és vigyék magukkal a szülők által is aláírt kérdőívet.

Aki május 18-ig nem tölti be a 16. életévét, nem tudja felvenni az oltást, csak a kampányon túl fog tudni kapni, de ők is Pfizert. Holnap indul a 16-18 évesek oltási kampánya és jövő hét keddig tart.

„A részleges szennyvízadatok szerint Budapesten és az agglomerációban is végre el kezdett csökkeni a vírus örökítőanyaga, úgy tűnik, a terasznyitás nem emelte meg a fertőzések számát” – jelentette ki Müller Cecília.

Arról is beszélt, hogy módosul a várandósok és szoptatós anyák védőoltás ajánlása. Újabb szakvélemények miatt az oltóorvos dönt az oltásukról az előnyöket és a kockázatokat figyelembevéve. Saját kérésre történik a beoltás, és az mRNs-vakcinákat ajánlják továbbra is (Moderna, Pfizer). A változás az, hogy a 12. hét után megkapott első oltás után a második adagot is be lehet adni a várandósság időtartama alatt, de az lehetőleg a 36. hét előtt történjen meg. Ha ez nem lehetséges, akkor a szülést követő második héten érdemes a második dózist beadni.  

Ma van az Ápolók Nemzetközi Napja, melyet Magyarországon 1982 óta ünnepelnek, így nagy köszönet és hála illeti az egy éve tartó pandémiában helytálló ápolókat - jegyezte meg Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a maszkviselés elhagyása miatt az elmúlt napon 477 fővel szemben kellett intézkednie a rendőrségnek, és csak egy esetben kellett ideglenesen vendéglátóipari üzletet bezárni. 2 fővel szemben a bent tartózkodási szabályok megsértése miatt jártak el, 104 fővel szemben pedig a kijárási tilalom miatt.

Ma hajnalban csendháborítás miatt kellett intézkedni Budapesten az V. kerületben, ahol 15 külföldi magánrendezvényt tartott. A korridorokon 28 rendőri intézkedés történt. Tegnap 1461 házi hatósági karantént rendeltek el, s már 20 ezer fő alá csökkent a karanténban lévő személyek száma.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.