2018. február 23. 15:02
mfor.hu

Tavaly nyáron még megelégedett volna 400 millióval, azóta ezek szerint ilyen nagyságrenddel költöttünk többet a határvédelemre.

Orbán Viktor pénteken, az EU-csúcs előtt ismét elővette az egyik tavaly nyári slágerét, a Fizessen nekünk Brüsszel sok pénzt a határvédelemért címűt. A miniszterelnök ráadásul most már többet kér az Európai Uniótól: míg 2017-ben 400 millió eurót szeretett volna, most már legalább félmilliárdot akar. Erről Orbán a pénteki, facebookos videójában számolt be.Mind a korábbi, 400 milliós, mind az aktuális, félmilliárdos összeg úgy jött ki, hogy Orbán megfelezte azt az összeget, melybe elmondása szerint Magyarország, és ezáltal az EU határvédelme került. Ennek alapján tavaly augusztusban még 800 millió eurót költöttünk a kerítésre és a járulékos tételekre, és ez az összeg ugrott meg kb. fél év alatt még 200 millióval. (Miközben a déli határon a migránsokat már nagyítóval kell keresniük az ott szolgálatot teljesítő honvédő szerveknek.)

A videóban Orbán a felmelegített követelésen túl arról is beszél, hogy javaslatot tesz az EU-csúcson egy úgynevezett piros kártyás eljárásra, mellyel bármelyik EU-s tagállam megállíthatna egyes vitákat, ha "úgy érzi, hogy az egy adott ország nemzeti érdekét sérti."