2019. március 24. 09:19
MTI

Elmondta, mit akar Brüsszel, és mit nem fogad el a kormány.

"Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök Orbán Viktor miniszterelnök

Kifejtette: Brüsszel 2010-ben megszorításokat követelt, amire a magyar kormány válaszképpen hazaküldte az IMF-et és adót csökkentett. Aztán azt akarták - folytatta -, hogy "a bankok a devizahiteleket százszorosan bevasalhassák az embereken", ám a kormány ehelyett elszámoltatta a bankokat. Brüsszel magas rezsit is akart, Magyarország ehelyett rezsicsökkentést vezetett be - tette hozzá.

"Aztán azt mondták, engedjük be a migránsokat, mi meg kerítést építettünk. Aztán most azt mondták, hogy fogadjuk vissza a migránsokat, mi meg nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező betelepítési kvótát" - mondta Orbán Viktor.

Mfor-vélemény: A miniszterelnök tehát újra harcias hangulatban van, pedig még meg sem száradt a tinta a néppártiak és a Fidesz "békeszüneti egyezségén". Orbán hasznos idiótáknak nevezte a Néppárton belüli ellenzékét, akik "bár hisznek abban, hogy szellemi harcot folytatnak, ezzel valójában az ellenfeleik érdekeit szolgálják". Ezzel azokra utalt, akik a jogállamiságot kérik rajta számon. A mostani nyilatkozata azt jelzi, hogy az európai parlamenti választási kampányban változatlanul kemény álláspontot fog képviselni, a néppárti paktum csak arra kellett neki, hogy időt nyerjen, amíg tájékozódni tud a Néppárton kívüli lehetőségekről.