<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kormányfő továbbra is szerényen él és papíron nincs megtakarítása. Az apjának rengeteg.

Mint pár órája jeleztük Orbán Viktor most nyilvánosságra került friss vagyonnyilatkozatáról szólva, továbbra is az ő az egyik legszerényebben élő parlamenti képviselő. Visszafizette tartozásait és csak bérből és fizetésből él.

A lakmusz.hu viszont utalt arra a közismert tényre, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer évek óta több sebből vérzik, és sok esetben nem ad teljes képet a politikusok vagyoni helyzetéről. A képviselők házastársai által leadott vagyonnyilatkozatok nem nyilvánosak, más közvetlen családtagjaik vagyonosádásáról pedig egyáltalán nem kell nyilatkozniuk a politikusoknak - a szüleik vagyonáról sem, amelyet a későbbiekben a képviselők örökölhetnek. 

Ez a helyzet Orbán Viktor esetében is, akinek 81 éves apja az elmúlt években több milliárd forintnyi osztalékot vett fel az építőiparban, többek közt állami beruházásokon tevékenykedő cégeiből - írta a portál.

A lap emlékeztet: idősebb Orbán Győző már a kilencvenes évek óta aktív az építőiparban, de a bányászattal, építőanyagok gyártásával és szállítmányozással foglalkozó cégei a fia miniszterelnökségének idején, különösen 2014 után kezdtek szárnyalni. Ezzel párhuzamosan pedig a kormányfő apja egyre magasabb osztalékot vett ki ezekből a cégekből: a korábban évi néhány tízmilliós fizetések évi egymilliárd forint közelébe, vagy a fölé is emelkedtek. 

A legnagyobb különbség apa és fia bevallott vagyoni helyzete között 2017-ben volt. A cégei által ebben az évben termelt eredményből idősebb Orbán Győző több mint 1,5 milliárd forintot vett ki osztalékként. Ugyanerre az évre három fia közül a legidősebb, Orbán Viktor 993 ezer forintos megtakarítást vallott be a vagyonnyilatkozatában. 

Az Orbán család építőipari cégének látványos növekedéshez hozzájárult, hogy az elmúlt években számos állami beruházásban is részt vettek, amelyeket közpénzből, több esetben EU-s forrásból finanszíroztak. A Direkt36 cikksorozatban tárta fel, hogy idősebb Orbán Győző cégei építőanyagokat szállítottak többek között az M3-as autópálya és az M4-es út építéséhez, a dél-balaton vasútvonal felújításához és több település csatornahálózatának fejlesztéséhez. Ezekhez az információkhoz csak több évig tartó pereskedés útján lehetett hozzájutni, azonban azt még mindig titkolják a hatóságok, hogy az állami projektekből pontosan mennyi pénzhez jutottak a miniszterelnök apjának cégei- fűzte hozzá a lakmusz.hu.

Az is sokak által tudott, hogy idősebb Orbán Győző jelenleg Hatvanpusztán építékezik, a birtokon lévő majorságot alakítja át. Amikor a parlamentben Orbán Viktortól megkérdezték, honnan volt az apjának pénze "10 milliárdért luxusingatlant építeni", a miniszterelnök azt válaszolta: “a gyerek nem beszél bele a szülők dolgaiba”.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.