<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Minden esélyünk megvan arra, hogy a gazdasági növekedést idén akár 6 százalék közelébe is toljuk, jövőre pedig a 7 százalék sem elképzelhetetlen – mondta Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója, a jegybank korábbi alelnöke arról is beszélt, hogy a legfontosabb kihívás most a gazdaság újraindítása, amiben főszerepet játszik az állami és a családi beruházás, és a következő hét évben erre 50 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Nagy Márton az InfoRádiónak adott interjúban úgy fogalmazott: körülbelül 6 százalékos lehetett a gazdaság visszaesése 2020-ban. Az idei év sokkal jobb lesz, 5-6 százalék közötti növekedés sem elképzelhetetlen, 2022-ben pedig akár 6-7 százalék közötti növekedésre is lehet. Hátunk mögött fogjuk hagyni a szomszédos országokat, újra a régió éllovasai lehetünk a válság után. 

Mindennek az az alapja, hogy milyen gyorsan tudjuk átoltani a népességet és mikor lehet kinyitni

- mondta.

(Emlékeztetőül: a kormány 2020. december 31-én közzétett költségvetési előrejelzésében 2021-re csak 3,5, 2022-re pedig 5,4 százalékos GDP-növekedést vetített előre.)

Nagy Márton szerint visszatérhet a járvány előtti szintekre a turisztikai ágazat teljesítménye is; az országok közötti utazás, a határok átlépése valószínűleg szigorúbb ellenőrzéseket fog megkövetelni, de ez nem azt jelenti, hogy az utazási kedv vagy éppen a szektor teljesítménye vissza fog esni. Ki fogják találni azokat a mechanizmusokat, amelyekkel gyorsan, de megfelelően tudják szabályozni azt, hogy ne legyen vírusbehordozás.

Nagy Márton az Országgyűlés egy korábbi plenáris ülésén. Fotó: MTI/Kovács TamásNagy Márton az Országgyűlés egy korábbi plenáris ülésén. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szja-mentesség: fiatalok tízezreit várja a munkaerőpiacra Nagy Márton

A fiatalok 2022-től érvényes adómentessége nagyon nagy horderejű lépésnek nevezte Nagy Márton. A 16-tól 24 évig tartó korosztályban ugyanis egymillió ember van, ebből 280 ezren dolgoznak. Ráadásul nagyon magas az úgynevezett inaktivitási ráta, ez azt jelenti, hogy nem is keresnek munkát, de az szja-mentesség nagyobb ösztönző arra, hogy aktívabbak legyenek és munkát keressenek - mondta. Azt feltételezi, hogy a fiatalok tízezres nagyságrendben lépnek be a munkaerő-piacra, de óvatosan kell bánni ezekkel a számokkal, mert nagyon sok részmunkaidős és diákmunkás is van.

Államadósság: 10 év munkáját vitte el a koronavírus

2020-ban költségvetési hiány 9 százalék körül alakulhatott és az államadósság 82 százalék körül zárt GDP-arányosan. Ha nincs a válság, akkor 64 százalékos államadósság is kialakulhatott volna. Ez 18 százalékpontos különbség, ami annak köszönhető, hogy költöttünk a védekezésre, költöttünk az újraindításra, kiestek bevételek is a kisebb növekedés miatt, és ha a GDP visszaesik, akkor ez az arány is magasabb lesz - mondta Nagy Márton.

Tíz év konszolidációját, ha így nézzük, egy év alatt elvesztettük, de valójában ez egy nagyon szükséges lépés volt.

És Európában ugyanekkorát ugrott az államadósság. Ha így nézzük, relatív előnyünk az Európai Unióhoz képest megmaradt, és ez egy nagyon fontos dolog - mondta Nagy Márton, aki szerint még az idei év sem fog arról szólni, hogy visszaáll a csökkenő pályára az államadósság.

A GDP 100 százaléka beömlik a magyar gazdaságba - ezt nagyon jól kell elkölteni

2021 és 2027 között az uniós helyreállítási alapból 6000 milliárd, a normál költségvetésből 9000 milliárd érkezhet Magyarországra, tehát összesen 15 ezer milliárd forint. Ennyi pénz sosem állt rendelkezésre - emlékeztetett Nagy Márton. A központi költségvetésből is finanszíroznak beruházásokat, ez évente elérheti nagyjából az 1000-1300 milliárd forintot, tehát hét évre 9000 milliárdot adhatunkk hozzá az EU-s 15 ezer milliárdhoz. A Magyar Nemzeti Bank is segít gazdaságfejlesztésben, egy csomó forrást ad a gazdaságba, ami újabb 15 ezer milliárd. Állami pénzintézetek is vannak, és vannak még szupranacionális intézmények.

Ez összesen 50 ezer milliárd, a GDP száz százaléka. Nagyon fontos, hogy ezeket a pénzeket jól kell elkölteni

- mondta Nagy Márton.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.