<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről - közölte az uniós tanács csütörtökön.

A nyilatkozat szerint az új mechanizmus lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmét, amennyiben megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban befolyásolja vagy súlyosan veszélyezteti az uniós források hatékony és eredményes felhasználását.

A politikai feltételrendszer a következő többéves pénzügyi keret, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó intézkedéscsomag részét képezheti.

Orbán Viktor végül nem tudta megakadályozni az alkut (forrás: MTI)Orbán Viktor végül nem tudta megakadályozni az alkut (forrás: MTI)

A nyilatkozatban Michael Clauss, Németország brüsszeli uniós képviseletének vezetője a megállapodást "fontos mérföldkőnek" nevezte a következő hosszú távú uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó csomag szempontjából. Szavai szerint nincs vesztegetnivaló idő, meg kell kezdeni a mentőcsomag felhasználását, ugyanis már a világjárvány második hulláma sújtja a tagállamokat.

Az Európai Parlament tárgyalódelegációja nevében Petri Sarvamaa finn néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő sajtótájékoztatóján kijelentette: sikerült biztosítani a kapcsolatot az uniós források felhasználása és a jogállamiság tiszteletben tartása között.

Az Európai Unió először hoz létre mechanizmust, amely lehetővé teszi olyan kormányok finanszírozásának felfüggesztését, amelyek nem tartják tiszteletben az európai értékeket, köztük a jogállamiságot - emelte ki. Tájékoztatása szerint az új mechanizmus nemcsak akkor lesz alkalmazható, ha az uniós forrásokkal közvetlenül, korrupció, csalás vagy adócsalás útján visszaélnek.

A jogállamiság helyzetét az uniós szerződésekben rögzített valamennyi érték - például a szabadság- és az emberi jogok, beleértve a kisebbségek jogait is, a demokrácia, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének - összefüggésében vizsgálják majd. Az uniós költségvetést védő mechanizmus a jogállamiság megsértésének vagy veszélyeztetésének egyedi eseteitől a szisztematikus jogsértésekig alkalmazható lesz - tette hozzá.

Eider Gardiazábal Rubial spanyol szocialista EP-képviselő, az uniós parlamenti tárgyalódelegáció nevében kijelentette, a jogállamiságot nem tisztelő tagországok azt kockáztatják, hogy elveszítik hozzáférésüket az uniós forrásokhoz. A mechanizmus ugyanakkor biztosítja, hogy az uniós források végső kedvezményezettjeit ne büntessék kormányaik jogsértése miatt. A jogosult támogatottak továbbra is hozzáférnek majd az uniós pénzeszközökhöz, még akkor is, ha országuk esetében a politikai feltételrendszer működésbe lép - közölte.

A képviselő elmonda, hogy a jogállamiság megsértésének vagy veszélyeztetésének kockázata esetén az uniós intézmények 7-9 hónap leforgása alatt fogadhatnak el intézkedéseket egy tagállammal szemben. Az Európai Bizottság, miután megállapította a jogsértés fennállását, javaslatot tehet a mechanizmus elindítására. A tanácsnak egy - kivételes esetekben három - hónap áll majd rendelkezésre, hogy minősített többséggel elfogadja a javasolt intézkedéseket.

A megállapodást még az uniós tagállamoknak, valamint az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának, majd pedig az EP plénumának is el kell fogadnia.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Facebook-oldalán közzétett üzenetében hangsúlyozta, a jogállamiságnak nincs általános definíciója, vagyis, ha ehhez a nem egyértelműen definiált fogalomhoz kötnék az uniós pénzek kifizetését, akkor az egyenlő lenne a politikai zsarolás intézményesítésével. A brüsszeli fejekben lekapcsolták a villanyt, ugyanis a világjárvány közepén az EP számára az elmúlt három hétben az volt a legfontosabb, hogy az EU-s pénzeket a jogállamisághoz kösse - fogalmazott a képviselő.

Az uniós tagálamok állam- és kormányfői nyáron kötött megállapodásának a megtorpedózása az, amit most az Európai Parlament erőltet. Mindez hazárdjáték, ugyanis mindenki számára elfogadható megállapodás hiányában nem lesz uniós költségvetés, sem helyreállítási alap - emlékeztetett Hidvéghi Balázs.

Alku szültetett, amit be kell tartani (forrás: MTI)Alku szültetett, amit be kell tartani (forrás: MTI)

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője üzenetében úgy fogalmazott: vége Orbán Viktor "zsarolásának". "A haveroknak juttatott milliárdok, hatalom által megszállt igazságszolgáltatás, független média elleni támadás, ezek mind olyan ügyek, amelyek miatt meg lehet majd vonni az uniós forrásokat" - írta.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője Twitter-üzenetében úgy értékelte, az Európai Unió lépést tett a tekintélyelvűség ellen. Új mechanizmust hoz létre, amely az uniós kifizetéseket a jogállamisági feltételekhez köti, összekapcsolja a forrásokat az uniós értékekkel - tette hozzá. Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője azt írta, a mechanizmus elfogadása győzelem a korrupt és antidemokratikus kormányok felett. "Az új jogállamisági mechanizmussal meg tudjuk védeni az adófizetők pénzét Orbán Viktortól" - fogalmazott.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében fontos eredménynek nevezte, hogy a jogállamiságot védő uniós mechanizmus folyamatának elindításához nem lesz szükség egyhangúsághoz, "tehát egyetlen uniós tagállam sem fogja tudni zsarolni az európai közösséget". Orbán Viktor és kormánya "szorulni fog, ha továbbra is folytatja Európa-ellenes és végletekig korrupt" politikáját - tette hozzá a szocialista képviselő.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.