<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök három témáról beszélt: járványhelyzet, migrációs helyzet és rezsiárak. 

Első téma a járványhelyzet volt, azon belül is főként a már ismert frázisokat ismételte többször, mint az "oltás működik, Magyarország működik". Arra a kérdésre, hogy van-e trükk az "oltásellenesek" meggyőzésére, a miniszterelnök annyit mondott: jó példával jár elöl. Ő maga hétvégén kapja meg a harmadik oltását. 

Felidézte a Romániában kialakult helyzetet, és megjegyezte, hogy ott az átoltottság 29 százalék, nálunk pedig 59. 

Magyarországon az oltottként megbetegedők aránya 1 százalék alatt van. 

Ezért Orbán Viktor próbál a lelkére beszélni az embereknek, most is elmondta, hogy nem fogják tudni elkerülni a negyedik hullámot. A delta variáns sokkal agresszívebb, mint ami korábban volt, ezért nem abból kell kiindulni, hogy egy éve mekkora veszélynek voltunk kitéve. 

Három téma volt fókuszban (Fotó: MTI)Három téma volt fókuszban (Fotó: MTI)

A maszkviselésre felhívó MTA-közlemény kapcsán elmondta, nála is van maszk, ha indokoltnak látja, fel is veszi, ezt tanácsolja másoknak is, de ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a maszk megvéd, mert nem. 

Migránshelyzet

A miniszterelnök szerint azért vetődött fel Brüsszelben a kötelező kvóta felmelegítése, mert a nyugat-európaiak nem bíznak saját magukban. Ott feladták azt a reményt, hogy a saját nemzetük asszonyai és férfiai úrrá tudnak lenni a demográfiai válságon. "Hiányzik egy német, jó lesz helyette egy afrikai vagy ázsiai, darab, darab. Gyártószalag mellett mindegy, ki áll" - magyarázta a kormányfő a nyugati észjárást, aki szerint minden felmérés szerint a magyar fiatalok akarnak gyereket vállalni, akár többet is. Ezért most sok kis Dávid szervezkedik Góliát ellen - utalt 12 ország (pl. Ausztria, Görögország) összefogására migráns- és kvótaügyben. 

Azt viszont hiányolja Orbán Viktor, hogy a nagyvonalúság, a hibák elismerése nem része az európai politikának. A 6 éve tartó tömeges migráció ugyanis láthatóan nem váltotta be a hozzá fűzött nyugati reményeket, nem állnak munkába a bevándorlók, egymást nem tudják elfogadni az emberek. Soha egyetlen vezető nem mondta azt, hogy nektek volt igazatok, helytelenül támadtunk benneteket, nézzétek el nekünk. 

Rezsiárak

A miniszterelnök felidézte, hogy az Orbán-kormány legelső csatáinak egyike volt a rezsiharc Brüsszellel, de végül sikerrel zárult a harc, és a rögzített ár megvéd most bennünket - mondta Orbán. Megjegyezte, hogy jelenleg Bécsben az áramért duplaannyit kell fizetni, mint Budapesten, Berlinben pedig triplaannyit. A gáz ára Bécsben háromszorosa a budapestinek, Berlinben pedig kétszerese.

Ha nem lenne rögzített ár, piaci árakon most éves szinten 380-400 ezer forinttal többet fizetne egy átlagos család - jegyezte meg a miniszterelnök. 

Kritikaként fogalmazta meg, hogy fél éve már lehetett látni, hogy az árak felfele indulnak el, Brüsszel felkészülhetett volna erre a helyzetre, de ehelyett megfejelik a dolgot. További áremelésre készülnek az áram, a gáz és az üzemanyag tekintetében is. Meg akarják adóztatni az azokat a klímavédelem jegyében, akiknek van saját autójuk és lakásuk. A jövő heti csúcson ezért a V4-ek meg akarják ezt akadályozni, rá akarják venni a bizottságot, hogy álljon el ettől, helyette azt kell sarcolni, akik a szennyezést okozó ágazatokon nyerészkednek. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.