<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Apadtak a bevételek a kamarai hozzájárulásból a járvány alatt. Még mindig sok a kintlévőség a területi kamaráknál.

Ahogy a gazdasági szereplők, úgy a kamarák is szenvedő alanyai voltak a pandémia tavalyi dúlásának: bezuhantak a vállalkozóktól származó bevételek, különös tekintettel a kamarai hozzájárulásra. A befolyó összeg elmaradásának azonban csak részben volt ez az oka, az átmeneti időre leállított adóhatósági behajtások is apasztották az előző évi bevételeket.

Parragh László és Varga Mihály. Illusztráció. (MTI Fotó: Kovács Tamás)Parragh László és Varga Mihály. Illusztráció. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A folyamatokról a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) dokumentumaiból alkothatunk képet. Ezekből egyértelműen kiderül, hogy a vállalkozások ott igyekeztek spórolni, ahol tudtak, és még az évi 5000 forint kötelező kamarai hozzájárulás befizetésétől is eltekintettek adott esetben, ha az üzletmenet úgy kívánta meg. Pedig Parragh László, az MKIK elnöke - egy utóbb szerencsétlennek titulált nyilatkozatában - arra a következtetésre jutott, hogy akinek nincs 5000 forintja egy évben a hozzájárulásra, az inkább ne is vállalkozzon. Úgy tűnik, ezt az okfejtést tavaly számos cég hagyta figyelmen kívül.

Hová tűnt 36,6 millió forint?

Ami nem is meglepő, egy olyan évben, amikor a gazdaság több mint 5 százalékkal zuhan, mint történt tavaly. Ilyen helyzetben érthető, ha a vállalkozások igyekeznek minden forintot megfogni.

Az MKIK könyvelése szerint 2020-ban a kamarai hozzájárulásból 434,3 millió forint bevétele származott a kamarának, az egy évvel korábbi 470,8 millió után. A különbség 36,6 millió forint.

Tudni kell, hogy akkor még nem az MKIK vetette ki és szedte be a kamarai hozzájárulást, azt a területi kamarák intézték, majd a bevétel 10 százalékát juttatták el az Orbán Viktor kormányfőnek gyakorta gazdasági tanácsokkal szolgáló Parragh László vezette szervezetnek.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.