3p

Bár Orbán Viktor tavaly december 13-án azt jelentette be, hogy egyelőre elhalasztják a Ferihegyi reptér üzemneltetőjének a visszavásárlását, aznap a kormány mégis megkereste Klaus Mangold befolyásos német üzletembert, hogy a reptér ügyében tanácsadónak kérje fel.

Ez olvasható a Direkt36 tényfeltáró központ legújabb cikkében, amely a Telexen jelent meg.

A portál az erről szóló információhoz úgy jutott hozzá, hogy miután nyáron kiderült, Mangolddal a kormány 8,2 milliárd forintos tanácsadói szerződést kötött a reptérüzemeltető cég, a Budapest Airport megvételének ügyében, közadatkérés keretében kikérték a tavaly vele megkötött összes szerződést. Az azóta megszűnt Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) több dokumentumot is a Direkt36 rendelkezésére bocsátott, ezek közül messze a legnagyobb értékű a reptérrel foglalkozó volt.

(A magyar sajtóban sokszor tévesen jelenik meg, hogy úgymond a repülőteret akarná visszavásárolni a kormány. Erről szó sincs, mert maga az ingatlan soha nem volt eladó. Az üzemeltetési jogot gyakorló Budapest Airport Zrt. a célpont, hiszen annak idején 75 évre szóló koncessziós szerződést kötött a magyar kormány, ezt a koncessziós jogot gyakorolja a Zrt. - a szerk.)  

Mangold cége, a Mangold Consulting GmbH a munkáért cserébe bruttó 21 590 000 euró megbízási díjra volt jogosult, a dokumentum szerint ez átszámolva nem haladhatta meg a 8,204 milliárd forintot. A szerződés egy másik pontján erre a 21 590 000 eurós tételre már sikerdíjként hivatkozik. Azt írják, ebből kerül levonásra az a bruttó 2 654 300 eurós (körülbelül 1 milliárd forintos) előleg, amelyre Mangold a szerződés szerint jogosult. A dokumentum szerint ebből a sikerdíjnak nevezett összegből vonták le a cégnek fizetett havi díjat is, amely a szerződés január és július közötti hatálya alatt összesen bruttó 997 900 eurót (kb. 380 millió forintot) tehetett ki.

Nem teljesen világos, hogy a 8,2 milliárból fennmaradó kb. 6,8 milliárd forintos összeg volt-e az a tényleges sikerdíj, amelyre Mangold az üzlet nyélbeütése esetén lehet jogosult. A sikerdíjról a szerződés még azt írja, az akkor jár, ha a tanácsadói szerződés lejárta – ez normál esetben idén július végén történt meg – után 12 hónapon belül megtörténik a reptér visszavásárlása. A szerződést azonban a megkötése után néhány héttel később, idén január 25-én módosították. Eszerint ezt a 12 hónapos határidőt, amíg Mangold jogosult a sikerdíjra, 24 hónapra tolták ki.

A sikerdíjra vonatkozó részeket a Direkt36 szerette volna tisztázni, többek között azt, hogy az előlegen és a havi díjakon felüli rész számít-e ténylegesen sikerdíjnak, illetve erre a jövőben még jogosult lehet-e Mangold. A kormány azonban ezekre nem válaszolt.

A tényfeltáró portál rendelkezésére bocsátott iratokból az is kiderült, hogy a reptéri megbízáson felül a kormány tavaly még nyolc másik, különböző témákról szóló tanácsadói szerződést is kötött Mangold cégével. Ezek 2021 április és 2022 március közötti időszakra szóltak, a keretösszegük pedig összesen 419,25 millió forintot tett ki. A szerződések egy része a német-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről szólt.

Mangold évtizedek óta a német gazdasági elit köreiben mozog, és most már több éve dolgozik tanácsadóként az Orbán-kormány mellett. Jó orosz kapcsolatokkal is rendelkezik, emiatt a német sajtóban Mr. Oroszországként is emlegetik, és korábban segédkezett például a Paks II-projekt körül, amelynek építésével a magyar kormány az orosz Roszatomot bízta meg, írja a Direkt 36.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!