<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújának egyik központi témája a járvány- és vakcinahelyzet volt. 

Az elmúlt 24 óra adatainak ismertetése során az oltottak számára is kitért Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Eszerint már 264 530 legalább egyszer beoltott magyar van, akik közül 92 ezer körül van a második oltásukat is megkapók száma. A kormányfő szerint ezzel

fordulóponthoz érkeztünk, mivel eddig a vírus támadott, mi védekeztünk, most viszont már mi támadunk a vakcináknak köszönhetően. 

Az oltási tervet illetően elmondta, hogy március 15-re minden 60 fölötti regisztrált személy megkapja az oltást, ezzel a közvetlen veszélynek kitett személyek védve lesznek. Április elejére pedig 2 millió beoltottunk lehet, ha pedig a kínai vakcinát is lehet használni, akkor a 2 milliót is meghaladja majd a védettek száma (az oltottak és azok száma, akik az elmúlt 6 hónapban átestek a fertőzésen). A tervek szerint jövő héten talán már az orosz vakcinával is elkezdődhet az oltás Orbán szerint. 

Fotó: MTIFotó: MTI

Az uniós vakcinabeszerzéssel kapcsolatban új, érdemi információt nem tudott elárulni a műsorvezető kérdésére. Az továbbra is lassan halad. Orbán Viktor "jóindulatú olvasata" erről az egészről az, hogy a brüsszeli bürokraták számára a legfontosabb az volt, hogy olcsón szerezzék be a vakcinákat. Ezt valahol meg tudja érteni, mert támadási felületet jelenthet számukra, ha drágán veszik majd a vakcinákat. A magyar kormány azonban másként gondolkozik, a kormányfő szerint

ha választani kell, hogy kevesebb vakcina, lassan és olcsón, vagy drága vakcina, de gyorsan és sok, akkor utóbbi mellett dönt. Nyilván számít a pénz, de jelen esetben az emberéletek fontosabbak. 

A nyitással és a korlátozások enyhítését illetően kitért a február közepén induló online nemzeti konzultációra, melynek során március elejéig várják majd az emberek véleményét. Orbán Viktor szerint a nyáron lefolytatott konzultáció is nagyon hasznos volt, mert kiderült, hogy milyen korlátozó intézkedések bírhatók ki számukra, illetve melyek nem. Utóbbiak közé sorolta például az általános iskolák bezárását, míg a kibírható intézkedések közé került a színházak, éttermek bezárása. 

Azzal kapcsolatban, hogy a nyitás során megkülönböztetik-e a védett személyeket a többiektől, nem szeretett volna konkrétumokat mondani a miniszterelnök. Annyit elárult: nem tartja ördögtől valónak, hogy azok számára, akik már védettek (beoltották őket vagy átestek a fertőzésen) egy gyorsabb nyitást tegyenek lehetővé. Azonban mindenekelőtt megvárná a konzultáció eredményeit majd, mert a legfőbb kérdés ebben az esetben az, hogy mit szólna a többi magyar egy ilyen forgatókönyvhöz. Ha úgy éreznék, hogy sérülnének a jogaik, vagy nem tartanák elfogadhatónak ezt a megkülönböztetést, akkor egy ilyen döntés csak rombolná a társadalmat Orbán Viktor szerint. 

A védekezés sikerességének mércéje Orbán Viktor számára a munkahelyek száma, melyben jól áll Magyarország, sőt nemzetközi összevetésben sem néz ki rosszul az ország helyzete. A visszaesés mértéke 5-6 százalék között lesz a miniszterelnök szerint, pontosabban 5,1-5,2 százalék környékén. Ezzel pedig jobban vagyunk az osztrákoknál, németeknél, sőt még a cseheknél is.

A gazdaság-újraindítási akciótervnek köszönhetően pedig 2021 egy "példátlanul sikeres év lesz". 

Megjegyezte, hogy az első döntéseket már meghozták, áprilisban terítékre kerülnek a felsőoktatási kutatás-fejlesztés átalakítására vonatkozó döntések, júniusban pedig agrár- és vidékfejlesztési programot fognak indítani. A tervek szerint az akcióterv intézkedései és programjai október-novemberre mind elindulnak. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.