<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A stadiont leváltotta a multifunkciós csarnok. Szinte megállás nélkül szórja az újabb milliárdokat a kormány ezekre. Többet még a választásokig átadnak. 

Cserélt a kormány: a stadiont felváltotta a multifunkciós csarnok, ez most az egyik leggyakrabban használt kormányzati kifejezés. A vidék infrastrukturális felzárkóztatása címén egyre kisebb települések „kapnak” ilyet. Egyes esetekben csak egy óriási tornateremről van szó, a megyeszékhelyeken és a középvárosokban viszont valós alapja lehet annak, hogy ne csupán edzési lehetőségek és sportrendezvények legyenek az ilyen ingatlanokban.

Az év vége felé lesz a műszaki átadás a népligeti beruházásnál (fotó: Mester Nándor)Az év vége felé lesz a műszaki átadás a népligeti beruházásnál (fotó: Mester Nándor)

A legnagyobb csarnokok éppen jövő tavaszig készülnek el, illetve lépnek végső megvalósítási szakaszba. Közülük három a 2022 elején sorra kerülő férfi kézilabda Eb helyszínein van: Budapesten a mintegy 100 milliárd forintért épülő népligeti, Szegeden a 36 milliárd forintba kerülő új központ és Tatabányán a 18,5 milliárd forintos multifunkciós létesítmény. Természetesen a kormánnyal ritkán vitatkozó cégek kivitelezésében: a Népligetben a Market Zrt., Szegeden a West Hungária Bau, Tatabányán a Mészáros Lőrinc gyermekeinek kezében lévő Fejér B.Á.L. Zrt. és az Épkar Zrt. párosa a fővállalkozó.

Formailag az állami BMSK a megrendelő a legtöbb helyen. Például Nyíregyházán is, ahol kivételesen stadiont építenek (szinte az utolsó nagyváros, ahova még nem jutott ilyen a nagy stadionépítési hullámban). Ott sem bízták a véletlenre, a sok közbeszerzésben jól szereplő Épkar Zrt. és partnere, a Nyír-Wetland Generál Zrt. építkezik nettó 13,7 milliárd forintért.

Kecskemét már 40 éve megérdemelne egy többfunkciós csarnokot – mondták ki a verdiktet néhány hete a kormánypárti városvezetők. Ennek megfelelően 936 millió forintért a Katona József Gimnázium területén építenek egy csarnokot, ott a kivitelező a helyben nagyon sok munkát elnyert Horváth Építőmester Zrt. A csaknem egymilliárdos végösszegből több mint 600 milliót TAO-ból fedez az önkormányzat, a többit saját költségvetéséből teremti elő, átadás jövő év végén lehet.

Hajdúszoboszlón május óta reménykedhetnek abban, hogy ott is lesz egy többféle felhasználásra alkalmas csarnok. Akkor hirdette meg a beruházó Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a pályázatot. Eredmény még nincs, a várható beruházási összeg 3-4 milliárd forint között lehet.

Eddig Komló sem büszkélkedhetett modern multifunkciós csarnokkal, de ez már nem sokáig lesz így. Az uniós közbeszerzési értesítőben augusztus végén megjelentek szerint a helyi sportklub központját teljesen átvarázsolják, bővítik. Egy csaknem 100 fő elhelyezésére alkalmas sportszállót, edzőcsarnokot és irodaépületet is felhúznak, erre 1,4 milliárd forintot szán a kormány.

Esztergomban a Pézsa Tibor Sportcsarnokot lebontják, helyére épül egy többfunkciós csarnok 1,8 milliárd forintért. Az önkormányzat kezében lévő ingatlan teljes egészében TAO-forrásból valósul meg, az átadást 2022 őszére tervezik – derül ki az önkormányzat határozatából és az Esztergomi Vitézek RAFC sportklub közösségi oldaláról.

A borsodi Edelény városa július közepe óta lehet boldog amiatt, hogy egy kormányhatározat az oda tervezett új sport-és kulturális csarnok előkészületeire 176 millió forintot különített el. A polgármester szerint mintegy három milliárd forintból fogják felépíteni a régi kultúrház helyén, lesz benne egy 500 fős lelátó és egy 500 nézőnek elegendő színházterem, továbbá kiszolgáló létesítmények. Ugyancsak ebben a júliusi határozatban rendelkeztek arról, hogy a kormány támogatja a hévizi és a vecsési kézilabda csarnok megépítését, ezek várhatóan 1,4 illetve 1,5 milliárd forintba kerülnek, legalábbis ennyit engedélyezett a határozat.

Debrecen egy teljesen külön eset. A „második főváros” megteremtése jegyében az elmúlt évtizedben igencsak felpörgött a sportberuházási biznisz, de már régóta sürgetik, hogy legyen még teljesebb. Megérett a helyzet például a Főnix csarnok korszerűsítésére, ami nettó mintegy kétmilliárd forintos fejlesztés és az önkormányzatnak és a beruházó BMSK-nak kedves Hunép végezheti.

A jégcsarnok azonban szintén bővítést érdemel – hangoztatta Kósa Lajos volt polgármester. Mintegy 300 millió forintos TAO-ból meg is oldották, de a kormánypárt prominens tagja, aki egyúttal a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke is, nem elégedett meg ezzel és több fórumon is hangoztatta: új, 2500-3000 fő befogadására alkalmas jégcsarnok kell.

Addig is, míg erről végleges döntés születik (akár még jövő tavaszig), a kivitelezők készülhetnek: idén februárban ugyanis a kormány kiemelt beruházásnak nyilvánította a debreceni Velodromot. Ebben a 2500 néző befogadására kerékpáros központban 16 ezer négyzetméternyi pályakerékpározásra és edzésekre való terep lesz, de álmodtak egy 10 ezer négyzetméteres BMX gyakorló pályát is.

Érdekes, hogy 2017 végén az óbudai gázgyár területére is terveztek egy hasonló kerékpáros központot, de a kormány a jelek szerint nem erőlteti ezt, semmi jele annak, hogy akárcsak egy éven belül is beindulna a beruházás. Mivel a rekultivációs költségekről időközben kiderült, hogy vállalhatatlanul magas lesz, ezért szóba került Csepel, mint helyszín, de erről sem esett szó az elmúlt három évben.

A jégsportok budapesti szerelmesei sem maradnak új csarnok nélkül. A zuglói stadionok és olimpiai központ mellett akár már jövőre elkezdhetik a Nemzeti Korcsolyázó Központ építését. Idén a tervezés zajlik, csaknem 20 ezer négyzetméteres lesz az új létesítmény jégfelülete, 8000 nézőt tud majd befogadni és itt sem maradhat el a hotel, amit szerényen csak 142 fő elhelyezésre alkalmas sportszállásnak hívnak a kiírásban. A beruházó BFK honlapjáról az is kiderült, hogy az egyelőre ismeretlen költségvetésű beruházást hazai forrásból finanszírozzák.

Budapesten nagy erőkkel zajlik a Testnevelési Egyetem új sport campusának kivitelezése. A BAH csomópontnál már szerkezetkész a majdani pályák melletti multifunkciós csarnok, amiben egyszerre 1500 néző vagy résztvevő lehet jelen. A fővállalkozó a Mészáros Lőrinc felügyelete alá tartozó ZÁÉV Zrt.

Szintén a nemzet gázszerelőjének a cége az egyik főszereplő a Nemzeti Atlétikai Stadion építésénél. A Magyar Építő Zrt.-vel párban vitt, bruttó 204 milliárd forintos beruházás a lapunknak nyilatkozó BMSK Zrt. szerint jól halad, a szerkezetépítés vége felé tartanak. A szerkezetépítés feladatait három cég látja el, ők sem ismeretlenek a közbeszerzéseken: az Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft.-n kívül a Bayer Construct Zrt. és a Gedi Építő Kft. is sokmilliós megrendeléshez jutott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.