4p

A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.

Orbán Viktor hagyományos, péntek reggeli rádióinterjújának első szekcióját elvitte a gyurcsányozás. A Kossuth rádió műsorvezetője készségesen egyből bedobta, hogy ma van az őszödi beszéd kiszivárogtatásának 15. évfordulója, így el is kezdődhetett az, aminek el kellett kezdődnie.

A Gyurcsány Ferencet kritizáló rész nem tartalmazott semmi újdonságot. A jegyzőkönyv kedvéért: Orbán azt mondja, "dermesztő pillanat" volt a magyar politikában az őszödi beszéd. Szerinte még ma is dermesztő, illetve dermesztő, ijesztő, félelmetes, hogy Gyurcsány "ma is a baloldal vezetője."

A miniszterelnök még hozzátette, hogy miután Gyurcsányék "elvették a 13. havi nyugdíjat," azt talán jövőre "sikerül visszaadni," és ezzel teljes egészében magunk mögött hagyjuk az őszödi beszédet.

Nemzeti konzultáció

A műsorvezető szóba hozta a nemzeti konzultációt, melyről Orbán azt mondta, azért kellett most, mert a járvány megváltoztatja az életünket, nehéz évtizedek előtt állunk, újabb és újabb járvány- és migrációs hullámok jönnek. És a nemzeti konzultációban van migránsos kérdés is, tehát a miniszterelnök szerint ezért szükséges.

"Migrációk és járványok korát fogjuk élni"

- mondta Orbán.

"Honnan van a pénz? Munkából van. Csak abból tudunk megélni, amiért megdolgozunk"

- mondta ezt is Orbán.

Azt mondta még, hogy ha dolgozunk, van pénz, ha nem dolgozunk, nincs pénz. És hogy: ha segélyekre alapozunk, nem lesz pénz, ha munkára, lesz. A Gyurcsány-kormány alatt a segélyek voltak fókuszban, nála meg a közmunka, igazította el a miniszterelnök azokat, akik esetleg nem tudták volna, hogy mire kell gondolni.

Csúszó uniós források vs. gigahitel

Szóba került, hogy az Európai Unió egyelőre visszatartja a Magyarországra jutó forrásokat a helyreállítási alapból. Orbán azt hangsúlyozta, hogy ezek hitelek, nem ajándékok, és mivel fékezik őket, megoldáskét Varga Mihály pénzügyminiszterrel kitalálták, hogy akkor szereznek pénzt máshonnan, így az ország a hét elején olyan mennyiségben értékesített devizakötvényeket, mint egy nap leforgása alatt még soha. Nem került szóba, de ezek is hitelek.

Negyedik hullám

Orbán azt mondta, a maszkviselést nem teszik újra kötelezővé, de ő senkit nem akar lebeszélni a maszkviselésről, ha ettől biztonságban érzi magát. De a megoldás nem ez, hanem az oltás. Orbán szerint a kiindulópont az, hogy lesz negyedk hullám. A kérdés, hogy milyen súlyos lesz? Ez attól függ, hogy mennyien oltatják be magukat.

"A harmadik oltás jobb, ha van, mintha nincs"

- mondta, majd hosszasan biztatott mindenkit arra, hogy vegye fel az oltást.

Pápa

I. Ferenc pápa Magyarországra látogatott az eucharisztikus kongresszus keretében, misézett, és találkozott Orbán Viktorral. A miniszterelnök szerint az a vita, hogy nálunk csak pár órát volt a pápa, míg másutt napokat tölt "rossz vita és rossz ízlésről tanúskodik." Ferenc pápa Orbán szerint "meg akart minket látogatni", ezért jött, ez fölértékeli Magyarországot.

A találkozójukról szólva azt mondta, "kerültük azokat a témákat, amikben nem értünk egyet" - nem hozták fel a migráció kérdését. Egyetértettek viszont a családok kérdésében, Orbán szerint Ferenc pápa is látja, hogy nagy erők dolgoznak Brüsszelben, hogy relativizáljáka családokat.

A miniszterelnök szerint a pápa olyan sarkosan fogalmazott, hogy még ő is megdöbbent, azt mondta neki, hogy

"ezt nem lehet engedni, a család az anya, az apa és a gyerek és pont."

És hogy a pápa az orbáni családpolitikát kommentálva (melynek a melegellenessé tett pedofiltörvény is része) hozzátette, hogy "go ahead," vagyis "csinálják csak", mesélte még el a miniszterelnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!