2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még 180 nap a háború miatt.

Ismét meghosszabbítja 180 nappal a kormány az orosz-ukrán háború miatt 2022-ben bevezetett veszélyhelyzetet - írja az rtl.hu a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat alapján. A jogszabály elfogadásához a jelenlévő képviselők kétharmados többsége kell.

A friss javaslat arra hivatkozik, hogy a Magyarország szomszédságában zajló háború miatt kialakult humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi gazdasági változások következményeinek kivédéséhez 

hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét. 

Mindez a rendeleti kormányzás folytatását jelenti, vagyis a törvényeket továbbra is rendszeresen módosíthatják alacsonyabb rendű jogszabályokkal, kormányrendeletekkel.

 

Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az rtl.hu emlékeztetett: David Pressman budapesti amerikai nagykövet a múlt héten arra hívta fel a figyelmet, hogy a különböző veszélyhelyzetek már több mint 2547 napja érvényben vannak Magyarországon, ezalatt a kormány rendeleti úton hozhat törvényeket, a magyar parlament kikerülésével (miközben a kétharmados többséggel semmilyen törvény elfogadása nem okozna nehézséget). Magyarországon 2016 márciusa óta folyamatosan érvényben van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, amivel korlátozottan lehetett rendeletekkel kormányozni. 2020-ban a járvány miatt bevezetett, majd az ezt követő háborús/energetikai veszélyhelyzet már nagyban kibővítette a rendeleti kormányzás lehetőségét.

2022-ben például 267 kormányrendelet született ilyen jogcímen, köztük volt a költségvetés vagy az adózási törvények módosítása is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!