<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.

Meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadták a lapunk által megkérdetett önkormányzatok, hogy a kormány mindössze 23 milliárd forinttal kompenzálja 27 település veszteségeit. Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések egyike volt, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére (1 százalékra) csökkentették.

Karácsony Gergely és Gulyás Gergely miniszter a tárgyalások közben nyilatkozott Fotó: MTI
Karácsony Gergely és Gulyás Gergely miniszter a tárgyalások közben nyilatkozott Fotó: MTI

A 25 ezer fő alatti településeknek a kormány automatikus kompenzációt ad két részletben (júniusban és októberben), de a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintették át. Mintegy 70 nagyobb önkormányzat (ebbe a fővárosi kerületek is benne vannak) közül végül csak az említett 27 kapott kompenzációt, amiből általános működési kiadásokra is költhetnek. Nem kapott támogatást Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Siófok, Tatabánya és Budapest.

A likviditási helyzet lehetett a fő szempont. Én azt is gondoltam, hogy végül egy önkormányzat sem fog kapni. Nagyon vegyes a kép. A kormány elmondhatja, hogy adott is, meg nem is adott. Az iparűzési adó megfelezése mintegy 150 milliárd forintot jelent, ennek mintegy a felét kapják vissza a települések

- mondta lapunknak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Meglepőnek nevezte például, hogy a tehetős Debrecen kapta a legnagyobb kompenzációt (2,9 milliárd forint), míg például Szombathely, ahol nincs jelentősebb ipar, nem kapott egyetlen fillért sem. A múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a döntést a méltányosság és arányosság elveit érvényesítve hozták meg, és nem pártpolitikai szempontok szerint.

A legnagyobb vesztes természetesen a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett Budapest.

A kormánynak megint nem sikerült állnia a szavát. Amikor tavaly decemberben a miniszterelnök egyetlen tollvonással kivégezte az önkormányzatiságot azzal, hogy elvette a települések legfontosabb saját bevételének, a helyi iparűzési adónak a felét, akkor még érdemi kompenzációról és érdemi egyeztetésekről volt szó. Egyik sem lett. A kormány most 23 milliárdos önkormányzati kompenzációt jelentett be, miközben csak Budapestet a decemberi döntéssel több mint 31 milliárd forintos bevételtől fosztották meg

- közölte lapunkkal a Főpolgármesteri Hivatal.

Hozzátették: a kormány, miközben kifosztja az önkormányzatokat, válság idején a lakosságtól is többet szed be a központi költségvetésbe. 2020 első negyedévében a lakossági befizetések 689 milliárd forintot tettek ki, ez az elvonás 2021 első negyedévére 750 milliárd forint fölé nőtt. Többet fizet be tehát a lakosság válság idején, miközben a gazdaságvédelemre szánt pénzek mintegy háromnegyedét a kormány nem a gazdaság talpraállítására, nem szociális támogatásokra, hanem saját hatalmi céljaira és klienseinek gazdagodására költötte - véli a Főpolgármesteri Hivatal. (Lapunk írta meg például, hogy válság idején is volt sportra 289 milliárd forintja az Orbán-kormánynak, illetve Mészáros Lőrinc vidéki szállodái 17,7 milliárd forintot kaptak felújításra).

A szintén ellenzéki Pécs viszont elégedett, hiszen kétmilliárd forint kompenzációt kapott a kormánytól.

Köszönöm a kormány pozitív döntését, amivel meglátásom szerint elismerték azt a megalkuvást nem tűrő szakmai munkát, amellyel folyamatosan azon dolgozunk, hogy a pécsi önkormányzat gazdálkodását hosszú időszak után újra fenntartható pályára állítsuk. A város évek óta nehéz gazdasági helyzetben működik, a kieső iparűzési adóbevételek teljes kompenzálása elengedhetetlen feltétele annak, hogy az önkormányzati pénzügyi helyzetét rendezni tudjuk

- válaszolta lapunknak Péterffy Attila polgármester. Szerinte a kormánydöntés fontos, de csak közbenső állomás ahhoz, hogy Pécs járvány miatt idén kieső 5,77 milliárd forintos bevételeit teljes mértékben pótolni tudják. 

Hódmezővásárhelynek szintén ellenzéki polgármestere van Márki-Zay Péter személyében, aki jelenleg már miniszterelnök-jelölt is. A város kereken 600 millió forint kompenzációt kapott. 

Hódmezővásárhely városvezetése elégedett a kompenzáció mértékével, mert ez teljes mértékben lefedi az iparűzési adó felezéséből adódó hiányunkat. Ezzel a 600 millió forinttal Hódmezővásárhely működése biztosított idén. A költségvetésünkbe beterveztünk még 1,38 milliárd forintot is, amit tavaly december 24-én minden tisztán fideszes vezetésű város megkapott

- közölte lapunkkal a Polgármesteri Hivatal. 

A legkisebb kompenzációt a jobbikos Janiczak Dávid polgármester által vezetett Ózd kapta, a város számlájára 180 millió forint érkezik a kormánytól. A politikus lapunknak elmondta: az összeg az iparűzési adó csökkentését fedezi, így az idei működést biztosítja, de "a Holdra nem szállunk".

A momentumos Nyirati Klára, Baja polgármestere is felemásan ítéli meg a városa által megkapott 560 millió forintot. Az önkormányzat a 2020-es évet 1 milliárd tartalékkal zárta, melyek eredeti szándéka szerint továbbra is tartalékban kívánt tartani. Az idei évi költségvetés egyensúlyának megteremtéséhez azonban felhasználták az összes tartalékot. 

A héten nyilvánosságra került támogatásokat annyiban sikernek értékeljük, hogy a város várhatóan 560 millió forint rendkívüli támogatást kap. Persze ennek a felhasználási feltételeit nem ismerjük. Nem tudjuk, hogy ez egy szabadon felhasználható keret, vagy a felhasználása egyéb feltételekhez kötött? Az biztató, hogy mégis kapunk valami kompenzációt! Természetesen nem vagyunk elégedettek,  hiszen 440 millió forint biztosan kikerült a város költségvetéséből, és még bizonytalan, hogyan, mire használhatjuk fel a most kapott 560 millió forintot

- tájékoztatta lapunkat a Bajai Önkormányzat.

A fideszes vezetésű Debrecen nevezhető a legnagyobb kedvezményezettnek, hiszen 2,9 milliárd forint kompenzációt kaptak. A város bevételkiesése 3,7 milliárd forint, tehát ennyi marad a helyi vállalkozásoknál. Papp László polgármester már korábban is azt nyilatkozta, hogy a gazdaság újraindítása érdekében ebből a bevételkiesésből az önkormányzatnak is részt kell vállalnia.

Így Papp László polgármester el tudja fogadni, hogy Debrecen esetében ekkora kompenzáció jár a kormánytól.

- válaszolta lapunknak a Debreceni Polgármesteri Hivatal. A város költségvetésének tervezése újabb hitelfelvétellel nem, jelentős tartalékkal viszont számolt, ami meghaladja a 3 milliárd forintot.