Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Egy volt MDF-es politikus, Kónya Imre ad tanácsokat 10,8 millióért.

A Fidesz-kormánynak elég ambivalens a viszonya a rendszerváltáshoz, a szellemi holdudvarban mostanában egyre gyakrabban veszik át azt a narratívát, hogy az 1989-1990-es fordulat hiányos maradt, sem a gazdasági, sem a társadalmi átalakulás nem hozta el a várt eredményt. Ebben az interjúban is érthetővé válik, miért gondol úgy a jobboldal a 30 évvel ezelőtt történtekre úgy, mint egy befejezetlen történetre.

Ismerős jelszavak
Ismerős jelszavak

Ám a jelenlegi politikai vezetés viszonyát azokhoz az időkhöz az is meghatározza, hogy több tagja tevékenyen részt vett a közéletben a rendszerváltás idején, majd az új parlamentbe jutva ellenzéki, de aktív politikai szereplőként vállalt felelősséget az átalakulás levezénylésében.

Nem meglepő tehát, hogy a kurzusnak valamiképpen meg kell emlékeznie a közel 30 évvel ezelőtt történtekről. Erre szolgálna az emlékév, melynek előkészítése már zajlik.

E célból a Miniszterelnökség szerződést kötött a rendszerváltás idejének egyik emblematikus alakjával, Kónya Imrével, az Antall József és az 1989-1990. évi rendszerváltás emlékévének ápolásával összefüggő feladatok elvégzésére. Az egykor az Ellenzéki Kerekasztalt vezető, majd az MDF-frakció tagjaként parlamenti képviselői helyet szerző Kónya megbizatása idén szeptember 17-én kezdődött és 2019 május 31-ig tart. A Boross-kormány belügyminisztere a Miniszterelnökségtől 10 888 138 forintot kap szerződés szerint a közel 9 hónapos megbízásért.

 

Antall József az első miniszterelnöke volt Magyarországnak a rendszerváltás után. A jelenlegi kormánypárti körökben kormányzását a kihagyott lehetőségek korszakának tekintik: jó szándékát, konzervatív elkötelezettségét nem vitatják, de akadémikus gondolkodásúnak tartják, aki a politikai életben idegenül mozgott. Mozgásterét pedig jelentősen szűkítették a különböző kompromisszumok, melyeket a kormánya stabilitása érdekében kellett kötnie. A legfőbb bűnnek a Szabad Demokraták Szövetségével kötött alkut tetkintik Orbánék köreiben, amellyel szerintük hosszú évtizedekre a "magyar érdektől" eltérő pályára kerültünk. Ennek a korrekciója zajlik most, a liberális demokrácia háttérbe szorításával - vallják.

Néhány adattal illusztráljuk, milyen változások zajlottak be az elmúlt 30 évben. A KSH egészen 2014-ig közölte a létminimumra vonatkozó számításait. 1990-ben egy aktív felnőtt megélhetéséhez 7053 forintra volt szükség, a legutolsó adat szerint, vagyis 2014-ben 87 351 forintra. Ez több mint tizenkétszer több az 1990-esnél. Ugyanezek a mutatók egy nyugdíjas esetében így alakultak: 1990-ben 4998 forint volt a létminimum, 2014-ben 78 616 forint. Ez több mint tizenötszörös különbség.

A gazdaságilag aktív népesség száma 1990-ben 5,108 millió volt, a havi bruttó átlagkereset 13 446 forint volt. Tavaly 4,595 millió volt az aktív népesség száma, a bruttó átlagkereset pedig 297 017 forint volt. A béreknél tehát huszonkétszeres a különbség.

A bruttó hazai termék a bázisnak tekintett 1960-as 100 száz százalékhoz képest 1990-ben 306 százalékos volt, 2017-ben pedig 450 százalékos.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.