<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
MTI

Romániából ismét rossz hírek érkeztek, Horvátországban és Szlovéniában viszont csökkent az új fertőzések száma.

A Smithfield romániai sertéshús-feldolgozó gyár 93 dolgozója fertőződött meg koronavírussal, ezért felfüggesztették egy hétre az üzem működését - jelentette hétfőn a román média.

Illusztráció (Fotó: MTI) Illusztráció (Fotó: MTI)

Az üzem Temes megyében található, a termelés csak egy alapos fertőtlenítés és a dolgozók újabb tesztelése esetén indulhat újra.

A megfertőződöttek tünetmentesek, ezért nem szorulnak kórházi kezelésre, elkülönítésben vannak.

A Mediafax hírügynökség szerint 804 tesztet végeztek, amiből egyelőre 488-nak van meg az eredménye, így nem kizárt, hogy a fertőzöttek száma nőni fog.  

A Smithfield Románia legnagyobb húsfeldolgozója, tavaly 90 százalékkal 53 millió lejre nőtt (3,8 milliárd forint) nyeresége, 1,2 milliárd lej (87,6 milliárd forint) árbevétel mellett. A Smithfieldnek Romániában 47 farmja és takarmányüzeme van, amelyek kiszolgálják az évi 1,3 millió sertés feldolgozására képes Temes megyei üzemet.

A Smithfieldet 2015-ben vásárolta meg a kínai tulajdonban levő hongkongi székhelyű WH Group.

Hétfőn jelentették be azt is, hogy

az ország keleti részén egy Vaslui megyei csirkefeldolgozó üzemben is megfertőződött 59 dolgozó.

A fertőzési gócra azt követően derült fény, hogy koronavírust mutattak ki az üzem három dolgozójánál, ezt követően döntöttek valamennyi alkalmazott teszteléséről.

Nő a nyomás a kórházakon

Eközben egyre több súlyos koronavírusos esettel szembesülnek a román kórházak: az intenzív osztályokon ápolt fertőzöttek száma hétfőn elérte a 293-at, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor regisztrált csúcsot (288).

A napi új megbetegedések üteme csaknem kétszerese már az áprilisi rekordnak, de sokan ezt a lényegesen több tesztnek tulajdonítják.

A kórházak fokozódó leterheltsége és a súlyos esetek növekvő száma azonban egyértelművé teszi, hogy a járvány május közepe - a kijárási és gyülekezési tilalom feloldása - óta ismét erőre kapott, és gyorsabb ütemben terjed, mint az áprilisi első tetőzés idején.

Az utóbbi héten átlagosan napi 16 ezer tesztet végeztek, ami csaknem négyszerese az április végi tesztelési ütemnek, amikor a napi megbetegedések kéthetes átlaga valamivel 350 felett tetőzött.

Az utóbbi két hét adatai alapján most a napi 600 új eset számít átlagosnak, de a járvány terjedési üteme folyamatosan növekszik: múlt pénteken a 800-at, szombaton pedig már a 900-at is megközelítette a újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.

A stratégiai operatív törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában is 681 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában, annak ellenére, hogy a szokásos 16 ezer helyett - hétvége lévén - csak 8500 tesztet értékeltek ki.

A járvány kezdete óta több mint 38 ezer fertőzést regisztráltak, a jelenleg is aktív esetek száma meghaladja a 13 300-at.

A szeptember 27-i önkormányzati választásokra készülő Romániában a hatóságok el szeretnék kerülni, hogy ismét korlátozásokat vezessenek be, de már nem tartják kizártnak, hogy ezt regionális szinten megteszik azokban a térségekben, ahol a legsúlyosabb fertőzési gócok találhatók.

Jelenleg Bukarestben és a főváros északi szomszédságában található megyékben terjed leggyorsabban a fertőzés.

A Mediafax hírügynökség szerint országszerte több mint 200 kórházban csaknem 2000 intenzív terápiás ágy áll a Covid-19-ben szenvedő páciensek rendelkezésére.

A legnagyobb nyomásnak kitett bukaresti, brassói, temesvári járványkórházakban azonban már múlt hét végén beteltek a helyek az intenzív osztályokon.

A hatóságok nagy reményt fűznek a kedden hatályba lépő új karanténtörvényhez, amely felszámolja azt a több mint két hete tartó joghézagot, amelynek idején Romániában nem tudták elkülöníteni a fertőzötteket és karanténra kötelezni a velük kapcsolatba kerülő embereket. A karanténintézkedések korábbi jogalapját megszüntető, július 3-án hatályba léptetett alkotmánybírósági határozat óta csaknem ezer koronavírusos fertőzött hagyta el az orvosi ellenjavallat dacára a kórházakat.

Horvátország, Szlovénia: kevesebb az új fertőzött

Jó hírek érkeztek viszont két másik szomszédos államból. Horvátországban és Szlovéniában csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma, ugyanakkor mindkét országban hunytak el a járvány következtében - derült ki a válságstábok hétfői sajtótájékoztatóján.

Horvátországban a testület jelentése szerint vasárnap 25-tel nőtt és elérte a 4370-et az eddig megfertőzöttek száma. Szombaton még 92 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset is történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 122-re emelkedett. Minkét elhunyt az idősebb korosztályhoz tartozott és voltak krónikus betegségeik. A betegek közül 147-en vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1150.

A horvát járványhelyzet június közepén kezdett romlani, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között mozgott a napi új esetek száma. A legtöbb új esetet - 140-et - július 10-én regisztrálták az országban.

A területi eloszlás szempontjából a legtöbb megbetegedést Zágrábban, Eszék-Baranya és Vukovár-Szerémség megyében diagnosztizálták. A vírus családi összejöveteleken, főleg esküvőkön terjed. A válságstáb, Vukovár-Szerémség megye polgári védelmi szervezetének kérésére, az érintett megyében egy hónapra korlátozta az esküvőkön részvevők létszámát, azt szűk családi körben határozta meg.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta:

abban bíznak, hogy a szájmaszk viselése hozta meg a hozzá fűzött reményeket, és ezért mérséklődött a fertőzés terjedése.

Az országban több mint egy hete kötelező a védőfelszerelés használata a legtöbb nyilvános zárt helyen.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 7-tel 1953-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet egy hónap után szombaton és vasárnap is regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így 113-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 19-en vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot,

valamintt megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Szlovénia azonban két hete ismét betiltotta a tíz főnél nagyobb összejöveteleket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.