2019. április 3. 10:34
mfor.hu

Idén februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 8,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 8,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,4 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,8 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (17%), a textil-, ruházati és lábbeli- (14%), bútor-, műszakicikk- (11%), a használtcikk- (9,7%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (6,1%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (4,5%).

20 százalékkal nőtt az online kereskedelem

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 20 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 13,8 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 13 százalékkal bővültek. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 821 milliárd forint volt.

A teljes forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kommentárjában kiemelte, hogy a februári adat felülmúlta az elemzői várakozásokat is. Mint írta, a 2015. évi átlaghoz képest 22,9 százalékkal, 2010-hez képest pedig 33,4 százalékkal magasabb a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Idén a reálbérek növekedése 6,5 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is ezen a pályán maradhat, azonban ennek mértéke 5%-ot némileg meghaladó ütemre lassulhat a várakozásaik szerint a tavalyi 6,7 százalékos forgalombővülés után.

Az elemző szerint a kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani, az új autó regisztrációk pedig az első két hónapban 11 százalékkal emelkedtek, noha szeptembertől az új károsanyag-kibocsátás méréséi szabályozások (WLTP) bevezetése miatt több modell eltűnt a kínálatból, ami átmeneti visszaesést okozott a forgalomba helyezések számában.

A kiskereskedelem folytatódó dinamikus növekedése összhangban van azon várakozásunkkal, hogy idén a GDP növekedése csak mérsékelten lassul, így a várakozásunk szerinti tavalyi 4,9 százalékos GDP növekedést idén 4,3 százalékos növekedés követheti. A minden ágazatban jelentkező munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme meghaladhatja a várakozásokat, ami a fogyasztás, valamint a kiskereskedelmi forgalom még gyorsabb növekedését eredményezheti – tette hozzá.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.