<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután Oroszország egyre kevesebb földgázt szállított Európába, a kieső mennyiséget részben amerikai LNG gázzal pótolták a kontinensen. A cseppfolyósított földgáz (LNG) piacának 2022. évi jelentős átalakulásáról tett közzé rövid tanulmányt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A MEKH tanulmánya szerint a cseppfolyósítottföldgáz-piac kereslet-kínálati folyamataira a korábbi években az volt jellemző, hogy a bővülő kínálat növekményének jelentős részét az ázsiai piacok vették fel, míg Európa a fennmaradó volumeneket fogadta. Az ázsiai kereslet tíz év alatt közel 200 milliárd m3-rel emelkedett, Európában pedig folyamatosan épültek ugyan az LNG-terminálok, de a kihasználtságuk csak 30 százalék körül alakult.

2022-ben teljesen új helyzet állt elő az LNG-piacon. Ázsiában a zéró-Covid-politika következtében és az emelkedő árak hatására csökkenő gázfelhasználás miatt megtört a kereslet emelkedése, ugyanakkor Európa az orosz vezetékes szállítások drasztikus csökkenése miatt jelentős LNG-kereslettel jelent meg a piacon. Míg Kína 2022 első nyolc hónapjában 16 milliárd m3-rel kevesebb LNG-t használt, addig Európában 37 milliárd m3-rel emelkedett az LNG-import.

LNG-terminál Horvátországban. A magyar vásárlások ide futnak be. Fotó: Depositphotos
LNG-terminál Horvátországban. A magyar vásárlások ide futnak be. Fotó: Depositphotos

A jelentés kiemeli, hogy a legnagyobb változás az USA Európába irányuló importjában volt, amely az EUROSTAT adati szerint 2021 azonos időszakához képest 2022 első hét hónapjában 15 milliárd m3-rel emelkedett. Míg 2021-ben az USA 8 milliárd m3 LNG-t juttatott Európába addig ez a mennyiség 2022 első hét hónapjában 23,2 milliárd m3 –re nőtt. Mivel ugyanebben az időszakban az USA teljes LNG exportja csak 8 milliárd m3-rel emelkedett, a többlet szállítás közel fele az ázsiai szállítások átirányításának köszönhető.

Az európai LNG-terminálok kihasználtsága továbbra is változatos képet mutat. Amíg az Atlanti-óceánhoz és a Földközi-tengerhez is kapcsolatokkal rendelkező Spanyolországban októberben már a 80 százalékot is elérte a terminálok kihasználtsága, addig Lengyelországban és Litvániában a Balti-tengernél 50 százalék alatt maradt a kihasználtság.