3p

Az ukránok visszavonulnak, a Meduza szerint Oroszország később akár Kijevet is újra támadhatja.

  • Luhanszk kormányzója, Szerhij Haidai szerint az ukrán erőknek visszavonulásra lehet szükségük, miután az orosz csapatok bevonultak a városba - jelentette Peter Beaumont és Isobel Koshiw a The Guardianon: "Az oroszok nem lesznek képesek elfoglalni Luhanszk régiót az elkövetkező napokban, ahogy azt az elemzők megjósolták" - mondta Haidai a Telegramban, utalva Szeverodonyeckre és a Sziverszki Donyec folyón túli testvérvárosára, Liszicsanszkra. "Elég erőnk és erőforrásunk lesz ahhoz, hogy megvédjük magunkat. Azonban lehetséges, hogy ahhoz, hogy ne vegyenek körül minket, vissza kell vonulnunk". Haidai elmondta, hogy a városban az épületek 90 százaléka megrongálódott.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy "nagyon nehéz" a helyzet Donbaszban, és péntek esti beszédében azt mondta, hogy a megszálló erők "maximális tűzerőt, maximális tartalékokat" összpontosítottak a régióra. „Rakétacsapások és repülőgép-támadások – minden van" - mondta. "Úgy védjük a földünket, ahogyan azt a jelenlegi védelmi erőforrásaink lehetővé teszik. Mindent megteszünk, hogy növeljük őket. És növelni is fogjuk őket.” – tette hozzá. "Ha a megszállók azt hiszik, hogy Liman vagy Szeverodonyeck az övék lesz, akkor tévednek. Donbasz ukrán lesz".

  • Karl Nehammer osztrák kancellár kijelentette, hogy a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalások során az orosz elnök jelezte, hogy "kész tárgyalni Ukrajnával a fogolycseréről".
  • A Meduza független hírforrás arról számolt be, hogy a Kremlhez közel álló tisztviselők szerint Oroszország "őszre teljes körű győzelmet tervez Ukrajnában", és ismét megpróbálhatja elfoglalni a fővárost, Kijevet.
  • A háborút megvitató NATO védelmi minisztériumi ülésre legközelebb június 15-én és 16-án kerül sor - számol be a Nexta.

A pusztítás nyomai egy orosz légitámadás után a Donyeck megye északi részén. Fotó: MTI/EPA
A pusztítás nyomai egy orosz légitámadás után a Donyeck megye északi részén. Fotó: MTI/EPA

  • Az ENSZ új adataiból kiderült, hogy 4031 civil halt meg azóta, hogy Oroszország februárban először megszállta Ukrajnát, köztük 261 gyermek.
  • Joe Biden amerikai elnök azzal vádolta Vlagyimir Putyint, hogy megpróbálja "kiirtani" az ukrán kultúrát és identitást - írja a Washington Post.
  • Egy több mint 30 nemzetközileg elismert jogtudós és szakértő által készített új jelentés szerint Oroszország bűnös népirtásra való felbujtásban és népirtás elkövetésének szándékában Ukrajnában, ami jogilag kötelezi a többi országot, hogy ezt megakadályozza.
  • Az USA várhatóan nagy hatótávolságú rakétarendszereket küld Ukrajnának, amit akár már a jövő héten bejelenthetnek - jelenti a CNN.
  • Ukrajnai tisztviselők - köztük Volodimir Zelenszkij elnök pénteki esti beszédében - további segítségért folyamodtak a Nyugathoz, mivel a donbaszi régió az ottani orosz erők "nyilvánvaló népirtási politikájával" néz szembe. (via The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!