<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az ukránok visszavonulnak, a Meduza szerint Oroszország később akár Kijevet is újra támadhatja.

  • Luhanszk kormányzója, Szerhij Haidai szerint az ukrán erőknek visszavonulásra lehet szükségük, miután az orosz csapatok bevonultak a városba - jelentette Peter Beaumont és Isobel Koshiw a The Guardianon: "Az oroszok nem lesznek képesek elfoglalni Luhanszk régiót az elkövetkező napokban, ahogy azt az elemzők megjósolták" - mondta Haidai a Telegramban, utalva Szeverodonyeckre és a Sziverszki Donyec folyón túli testvérvárosára, Liszicsanszkra. "Elég erőnk és erőforrásunk lesz ahhoz, hogy megvédjük magunkat. Azonban lehetséges, hogy ahhoz, hogy ne vegyenek körül minket, vissza kell vonulnunk". Haidai elmondta, hogy a városban az épületek 90 százaléka megrongálódott.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy "nagyon nehéz" a helyzet Donbaszban, és péntek esti beszédében azt mondta, hogy a megszálló erők "maximális tűzerőt, maximális tartalékokat" összpontosítottak a régióra. „Rakétacsapások és repülőgép-támadások – minden van" - mondta. "Úgy védjük a földünket, ahogyan azt a jelenlegi védelmi erőforrásaink lehetővé teszik. Mindent megteszünk, hogy növeljük őket. És növelni is fogjuk őket.” – tette hozzá. "Ha a megszállók azt hiszik, hogy Liman vagy Szeverodonyeck az övék lesz, akkor tévednek. Donbasz ukrán lesz".

  • Karl Nehammer osztrák kancellár kijelentette, hogy a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalások során az orosz elnök jelezte, hogy "kész tárgyalni Ukrajnával a fogolycseréről".
  • A Meduza független hírforrás arról számolt be, hogy a Kremlhez közel álló tisztviselők szerint Oroszország "őszre teljes körű győzelmet tervez Ukrajnában", és ismét megpróbálhatja elfoglalni a fővárost, Kijevet.
  • A háborút megvitató NATO védelmi minisztériumi ülésre legközelebb június 15-én és 16-án kerül sor - számol be a Nexta.

A pusztítás nyomai egy orosz légitámadás után a Donyeck megye északi részén. Fotó: MTI/EPAA pusztítás nyomai egy orosz légitámadás után a Donyeck megye északi részén. Fotó: MTI/EPA

  • Az ENSZ új adataiból kiderült, hogy 4031 civil halt meg azóta, hogy Oroszország februárban először megszállta Ukrajnát, köztük 261 gyermek.
  • Joe Biden amerikai elnök azzal vádolta Vlagyimir Putyint, hogy megpróbálja "kiirtani" az ukrán kultúrát és identitást - írja a Washington Post.
  • Egy több mint 30 nemzetközileg elismert jogtudós és szakértő által készített új jelentés szerint Oroszország bűnös népirtásra való felbujtásban és népirtás elkövetésének szándékában Ukrajnában, ami jogilag kötelezi a többi országot, hogy ezt megakadályozza.
  • Az USA várhatóan nagy hatótávolságú rakétarendszereket küld Ukrajnának, amit akár már a jövő héten bejelenthetnek - jelenti a CNN.
  • Ukrajnai tisztviselők - köztük Volodimir Zelenszkij elnök pénteki esti beszédében - további segítségért folyamodtak a Nyugathoz, mivel a donbaszi régió az ottani orosz erők "nyilvánvaló népirtási politikájával" néz szembe. (via The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.