<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mégpedig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amelyet szeptember elejéig hosszabbítaná meg a kormány, így továbbra is háromféle rendkívüli helyzet lenne érvényben egyszerre: az ukrajnai háború és az energiaválság miatti veszélyhelyzet, valamint a bevándorlási válsághelyzet.

Fél évvel, szeptember 7-ig meghosszabbítaná az Orbán-kabinet a március elején lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – derült ki egy, a kormány honlapjára feltöltött kormányrendelet-tervezetből. A tervezet indoklása szerint azért, mert az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének tájékoztatása alapján a hosszabbítás indokolt, mivel továbbra is fennállnak az elrendelés feltételei - írja a hvg.hu.

Várhatóan szeptemberig hosszabbítanak. Fotó: Depositphotos
Várhatóan szeptemberig hosszabbítanak. Fotó: Depositphotos

A hosszabbítást a kormány a „fokozódó migrációs nyomással” szokta indokolni, hivatkozva a rendőrség statisztikáira. A rendőrség három részadatot összeadva számítja az „Illegális migráció alakulása” címmel heti bontásban közölt adatait: megakadályozott tiltott határátlépések száma, feltartóztatott, majd IBH-kapun (ideiglenes biztonsági határzár) átkísértek száma, és az elfogott, előállított, eljárás alá vontak száma.

A rendőrség friss statisztikái most azt mutatják, hogy az év eleje óta összesen heti 2000–2600 körül alakul a három adat összesen, bontásban pedig január 3. hetében például így: megakadályozott tiltott határátlépés 822, feltartóztatott, majd IBH-kapun átkísértek száma 1218, elfogott, előállított, majd eljárás alá vontak száma pedig 29.

Ez a friss, 2100 körüli szám amúgy éppen nem emelkedést mutat, mivel ha a 2022-es adatokat nézzük, akkor ez az összesített adat decemberben végig magasabb volt, heti 2900–4000 körüli, novemberben jellemzően heti 5000 körüli, a csúcs pedig október második felében volt heti 11 ezer feletti értékekkel.

A lap szerint mindegy is, mennyire pontos a statisztika, lényegében úgyse ez számít, amikor a kabinet a 2015 ősze óta – területi hatályát 2016 tavasza óta az egész országra kiterjesztve – hosszabbítgatja a válsághelyzetet. Mióta ugyanis a 2015-ös menekültválság csúcsán kitalált jogintézménynek a törvényben felsorolt számait az élet nem tudta produkálni, a kormány már a jogszabály más gumiparagrafusaira hivatkozva hosszabbít.