4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Országosan harmadával csökkent a lakásépítési kedv az első félévben 2019 azonos időszakához képest. Budapesten közel 20, a nagyvárásokban pedig 50 százalékos a zuhanás – közölte a KSH. A lakásfejlesztők várhatóan csak akkor jelentenek be nagyobb beruházásokat, ha a kormány pontosan megjelöli a rozsdaövezeteket, ahol 5 százalékos áfával épülhetnek új lakások.

A KSH első félévre vonatkozó jelentéséből egyértelmű, hogy a főváros és a megyeszékhelyek visszaesése volt a leglátványosabb az építési engedélyek számát tekintve. A statisztikai hivatal jó egy éve együtt vizsgálja az építési engedélyeket és a bejelentések alapján építendő lakások számát, ez most 12 475 volt, vagyis 32 százalékkal kevesebb, mint 2019 I. félévében.

Mindenütt erősen visszaesett a lakásépítési kedv (forrás: KSH)
Mindenütt erősen visszaesett a lakásépítési kedv (forrás: KSH)

Továbbra is Budapesten a legaktívabbak a lakásépítők (magánszemélyek és vállalkozások), az új lakások 39 százalékát itt tervezik felépíteni. Az építendő lakások száma minden településkategóriában csökkent 2019 I. félévéhez képest: Budapesten 21 százalékkal, a megyei jogú városokban 51 százalékkal, más városokban 34 százalékkal, míg a községekben éppen negyedével.

Az építtetők az esetek 49 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Minden megyében visszaesés volt, kivéve Fejér és Veszprém megyét. A tavalyi első félévhez képest 27 százalékkal kevesebb, csupán 5437 lakóépület építését tervezik az országban.

A használatbavételi engedélyek száma már tükrözi, hogy ezekben a hónapokban készült el több nagy társasház Budapesten. Itt 22 százalékkal nőtt ez a mutató, míg a városokban kétszer ekkora volt az emelkedés.

A lakáspiac egészére jellemző, hogy jelenleg csupán a már megkezdett lakóparki beruházások uralják a terepet. Ezek zöme még 2018. november előtt szerzett építési engedély alapján tart különféle megvalósítási szakaszban. Az ezeket irányító fejlesztők még 5 százalékos áfával kínálhatják az ingatlanokat, ha 2022 végéig megszerzik a használatbavételi engedélyt.

A beruházók gyakorlatilag egy évvel ezelőtt a fékre léptek, és több lakópark piacra dobását elhalasztották. Egyrészt nehéz kiszámítani, hogy mekkora lesz a kereslet 2-3 év múlva, másrészt már érezni lehetett a hihetetlenül magas árak miatti keresletcsökkenést. Sokan azt várják, hogy a kormány végre pontosan kijelöli, hogy hol lesznek azok a rozsdaövezetek, ahol ismét 5 százalékos áfával elindíthatják a projektjeiket. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunknak azt mondta a július közepén tartott kormányinfón, hogy ősszel sor kerül erre. 

Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke szerint ahhoz, hogy a lakóingatlan-fejlesztő szektor még inkább segíthesse a magyar gazdaság fellendülését, a készülő rozsdaövezeti térképeknek minél nagyobb területet kell magukba foglalniuk, természetesen a szakmai szempontok figyelembevételével.

A fővárosi újlakás-piac a tavalyi lassulás után idén egyértelműen befékezett, az OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép adatai szerint az értékesítések száma 1800 körül alakult az első hat hónapban, szemben a megelőző négy év 3-5 ezer közötti átlagával. A már elkészült, de még eladásra váró lakások állománya 850-re ugrott ebben az időszakban, ilyen magas szintre legutóbb 2014-ben volt példa. Az újonnan értékesíteni kezdett lakásoknál is jelentős a visszaesés a megelőző évekhez képest, ez a mutató az 5000 fölötti tartományból visszacsúszott 1800-ra, ami még éppen lépést tart a kereslettel.

A KSH mindemellett arra emlékeztet, hogy a Covid–19-járvány kirobbanása utáni hónapokban az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma átmenetileg visszaesett: 2019 azonos hónapjaihoz képest márciusban kétharmadára, április–májusban alig több mint felére csökkent, júniusra viszont újra megközelítette az egy évvel korábbi szintet (90%). Budapesten az április–májusi visszaesés még erőteljesebb volt, de júniusban a tavalyinál majdnem kétszer több lakás építését kezdeményezték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!