TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 1. 19:10
mfor.hu

Hétről-hétre bevizsgálják Budapest három pontján a szennyvíz koronavírus-fertőzés koncentrációját, az utolsó mérések szerint ez továbbra is alacsony. Most viszont Pakson, Szekszárdon és Szolnokon is mértek, és úgy tűnik, a vidéki adatok is megegyeznek a fővároséval, azaz a következő egy-két hétben nem várható nagyobb fertőzési hullám Magyarországon.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arról számol be a honlapján, hogy a szennyvízből kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban az elmúlt hetekben nemcsak a szokásos három budapesti szennyvíztelepen történtek mintavételezések, de most vidéken, azaz Szolnokon, Pakson és Szekszárdon is vizsgálódtak.  

Nem csak Budapesten, vidéken is alacsonya a szennyvíz koronavírus-fertőzöttsége. Fotó: Pixabay Nem csak Budapesten, vidéken is alacsonya a szennyvíz koronavírus-fertőzöttsége. Fotó: Pixabay

Remek hír, hogy az eredmények alapján elmondható, a vizsgált településeken a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol egyaránt alacsony. A mérési eredmények Budapest, Paks és Szekszárd tekintetében stagnáló tendenciát mutatnak. Ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható, bár Szolnokon a tendencia a beérkezett minták számából adódóan egyelőre még nem értékelhető. Az eredmények Budapest lakosságára nézve reprezentatívak, ugyanis a főváros szinte teljes területének szennyvize a három vizsgált szennyvíztelepre érkezik.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírusörökítő anyagának jelenlétét vizsgálják, annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek. 

A szennyvízből kimutatható víruskoncentráció alkalmas arra, hogy az előttünk álló egy-két hétre előrejelzést adjon a várható új esetekkel kapcsolatban, erről többször is beszélt dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operativ törzs sajtótájékoztatóin.

A mérések arról tanúskodtak, hogy Budapesten a szennyvízben majdnem egy nagyságrenddel kevesebb koronavírus-nukleinsav volt, mint az előtte vett mintákban. 

A koronavírus szennyvízben való jelenléte azonban nem jelenti azt, hogy a szennyvízzel is terjedhet a fertőzés. A mintákban kimutatták a vírus örökítő anyagát, fertőzőképes vírusrészecskék azonban nincsenek jelen a szennyvízben. Ezeknek a vizsgálatoknak inkább azért van jelentőségük, mert az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhetnek a járvány megfékezése érdekében. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.